Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Obstgarten - SonderEdition (Boomgaard - speciale editie)
HabaObstgarten - SonderEdition (Boomgaard - speciale editie)

Vertaling beschikbaar.

Farkaschovsky Anneliese
2010
verzamelen
coöperatief
2
8
kleuters
15'
N-F-D-E-I
heel simpel
32,50 EUR 
Duitsland 
... 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

In deze editie van Boomgaard is een puzzel ingesloten. Met deze puzzel kan een leerspel met de getallen van 1 tot 24 gespeeld worden.

Uitgebreid:

Dit is één van de grootste spelklassiekers voor kleuters! Twee tot vier spelertjes stappen samen de boomgaard binnen en moeten al het fruit uit de bomen proberen te plukken voordat de raaf terug thuis is. Is iemand aan de beurt, dan dobbelt hij en neemt een stukje fruit van dezelfde kleur van het speelbord en legt het in zijn mandje. Op het eerste gezicht speelt iedereen voor zichzelf en probeert zoveel mogelijk fruit te verzamelen. Dit is slechts schijn want hier moet ook samengewerkt worden. Vooral als een speler mag kiezen wat hij zal plukken, is overleg nuttig. Eén van de bomen zo snel als mogelijk leegplukken is nl. meestal niet de interessantste actie. In dit spel is er geen individuele winnaar, alle spelers winnen samen (van de raaf) of verliezen samen. Voor velen is dit een eigenaardige zaak want een spel speel je toch vooral voor jezelf... ‘Boomgaard’ is een knap verzamelspel met prachtig materiaal. Wie dit spel speelt geraakt de microbe voor gezelschapsspellen wellicht niet meer kwijt! In deze editie van Boomgaard is een puzzel ingesloten. Met deze puzzel kan een leerspel met de getallen van 1 tot 24 gespeeld worden. Tijdens de beurt dobbelt een speler met de dobbelsteen. Hij mag meerdere keren dobbelen in één beurt. Toont een dobbelsteen: - een stip: dan mag de speler het puzzelstuk met cijfer 1 nemen. (Telkens het volgende getal dat nog op tafel ligt) - een mandje: dan mag de speler 2 puzzelstukken nemen - de raaf: dan moet de speler alle puzzelstukken die hij in deze beurt nam terugleggen. Indien een speler beslist van niet meer verder te dobbelen, wisselt hij alle puzzelstukken in voor een stuk fruit. Daarbij telt hij luidop alle puzzelstukken of benoemt hij de getallen die op de puzzelstukken te lezen zijn. Het spel eindigt wanneer alle puzzelstukken ingewisseld werden. De speler met de meeste vruchten in zijn mandje, wint het spel.

Commentaar schenking Fred Horn:

dubbel van 1770 Ontbreekt : sleutels : 1 stadssleutel 1 continentsleutel

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15