Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Schusselhexe (Slodderheks)
Haba (Fex)Schusselhexe (Slodderheks)Spitzer Manfred
2011
dobbelsteen
verzamelen
geheugen
2
4
vanaf 5 ŗ 8j
16' tot 45'
N-F-D-E
oplopend
14,00 EUR 
Duitsland 
... 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

De slodderheks maakt haar beroemde toverdrank, maar ze vergeet vaak welke ingrediŽnten nog ontbreken. De spelers helpen de Slodderheks om het ontbrekende ingrediŽnt te vinden.

Uitgebreid:

Het spelbord van Slodderheks is een verzameling van 10 ketels. De lay-out van dit spelbord is mooier dan de voorkant van de speldoos. In elke ketel wordt een ketelkaartje met 9 ingrediŽnten gelegd. In werkelijkheid zijn er 10 ingrediŽnten, dus op elk ketelkaartje is er een ingrediŽnt tekort. Naast het spelbord worden 10 ingrediŽntenkaartjes gelegd.

De pion van de Slodderheks wordt, door de speler die aan beurt is, net voor een ketel geplaatst. De speler links van die speler dobbelt. Hij plaatst de dobbelbeker in het midden van het spelbord en tilt die even kort omhoog (ondertussen zeggen de andere spelers een versje op). De speler aan de beurt bekijkt de dobbelsteen en gaat IN GEDACHTEN vooruit. Hij bekijkt de ketelkaart en moet uitmaken welk ingrediŽnt ontbreekt. Dat doet hij aan de hand van de kaartjes naast het spelbord. Heeft hij het juiste ingrediŽnt gevonden? Dan controleren de andere spelers door het ketelkaartje om te draaien. Daarop staat de juiste oplossing. Als beloning krijgt de speler een toverdrankkaartje.Dit spel bevat het 'fex-effect'. Hierbij worden verschillende spelvarianten in het spelregelboekje opgenomen, zodat het mogelijk wordt om het spelverloop te veranderen en de moeilijkheidsgraad te verhogen. In dit spel kunnen er meerdere dobbelstenen gebruikt worden:

- paars: toont het aantal velden de pion vooruit moet

- groen: toont aan in welke richting de heks moet lopen

- blauw: toont aan of er in de ketel voor of achter moet gezocht worden

- oranje: toont aan of de heks of de tovenaar moet worden gebruiktDoor de vele verschillende varianten en uitdagingen is dit spel leuk om op verschillende niveaus te spelen: zo is het mogelijk om jongere spelers een eenvoudige variant te laten spelen terwijl oudere spelers een moeilijkere variant moeten uitproberen, want de meeste varianten zijn met elkaar combineerbaar.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15