Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Kingdom Builder
Queen GamesKingdom Builder

Vertaling beschikbaar.

Vaccarino Donald X.
2011
strategie
tactiek
combinatie
2
4
vanaf 5 à 8j
16' tot 45'
N-F-D-E-I
eenvoudig
25,00 EUR 
Duitsland 
 
Onderscheiding in 2012, Duitsland & Australië & België & Frankrijk, Spiel des Jahres, Goldon Geek Best Abstract Board Game Nominee, Goldon Geek Best Abstract Board Game Winner   
  
Recensie:
Elke speler probeert zijn koninkrijk zo gunstig mogelijk uit te bouwen om zoveel mogelijk goud te verdienen. Het speelbord bestaat uit 8 losse delen waarvan je er 4 in een rechthoek plaatst. Drie van de 10 verschillende Kingdom-Builder kaarten worden open gelegd. Deze bepalen de extra voorwaarden waarmee in deze partij goud kan verdiend worden. Deze variabele startopstelling garandeert dat elke partij heel anders verloopt. Wie aan de beurt komt moet, conform de bouwregels, 3 nederzettingen van zijn kleur op vrije velden bouwen. De velden worden bepaald door de net uitgespeelde gebiedskaart. Het liefst bouw je aan eigen nederzettingen verder. Bouw je naast een stadsveld dan beschik je vanaf nu over extra mogelijkheden (afhankelijk van de bijbehorende stadstegel). In de buurt van een kasteel bouwen, levert drie goud op bij het einde van het spel. De drie Kingdom Builder kaarten zijn opdrachtkaarten die voor iedereen gelden. Wie daar het beste aan voldoet ziet zijn goudwinst beduidend groeien. De spelregels lezen erg vlot. Voor een “plaats nederzettingen en optimaliseer je goudwinst”-spel zelf verrassend eenvoudig. In essentie is Kingdom Builder een abstract legspel met een laagje thematiek overgoten. Maar dan heel goed uitgevoerd. Dat verklaart ook waarom het spel momenteel 11 belangrijke internationale onderscheidingen heeft behaald.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15