Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Carrom
VerschillendeCarrom

Vertaling beschikbaar.

onbekend
...
vaardigheid
tactiek
2
4
vanaf 9 12j
16' tot 45'
N
eenvoudig
... 
Belgi 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Carrom is een vaardigheidsspel waarbij de spelers zo vlug mogelijk hun 9 eigen schijven in een van de hoeken van het speelbord proberen te schieten. De rode steen geeft 3p extra.

Uitgebreid:

Over de oorsprong van Carrom bestaat enige onzekerheid. De meeste westerse bronnen noemen India als oorsprong, Maar andere landen worden ook wel genoemd. Het is waarschijnlijk dat het spel een eenvoudigere en goedkopere variant is op de door de kolonisten meegebrachte biljart. In India en haar naburige landen (Afghanistan, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka etc.) vindt men Carromspelers in het straatbeeld van steden en dorpen. Sinds de jaren '80 groeit de populariteit van het spel in Europa en Noord-Amerika en wordt het wereldwijd gespeeld. Ook in Nederland vinden regelmatig toernooien plaats. Het spel wordt gespeeld op een bord of tafel van gelakt multiplex van meestal 74 bij 74 centimeter. Aan de vier zijden bevinden zich houten banden, waardoor de stenen teruggekaatst kunnen worden. Als glijmiddel wordt aardappelpoeder gebruikt. De bedoeling van het spel is om de grootste en zwaarste schijf op het bord, de kunststof striker (schietschijf of speelschijf) vanaf de basislijn met de vingers zodanig vooruit te schieten, dat deze de kleinere stenen in n van de gaten die zich in de hoeken bevinden, kaatst. Deze houten carromstenen of -schijven (in feite kunnen hier gewoon damschijven voor gebruikt worden) zijn onderverdeeld in evenveel zwarte als witte schijven. Deze kleuren geven aan welke schijven er door de respectievelijke spelers of teams ingeworpen dienen te worden. Degene die het spel opent, speelt altijd wit. Er is ook nog een rode carromsteen, die de koningin genoemd wordt. De bedoeling van het spel is dat de speler zijn negen carromstenen in de gaten heeft gekregen vrdat de tegenspeler dat doet. De koningin moet vr de laatste steen gescoord worden en in dezelfde of eerstvolgende zet gedekt te worden door een steen van dezelfde speler. Als dat dekken niet lukt, wordt de koningin teruggeplaatst in het midden. Ook als een speler lichaamsdelen (vingers) over de diagonale lijn plaatst, of als de schietschijf in n van de gaten geschoten wordt, worden er strafstenen uit de gaten gehaald en in het midden teruggelegd.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15