Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Lekker of Gemekker!
Haba (Fex)Lekker of Gemekker!

Vertaling beschikbaar.

Nikisch Markus & Kubesch Sabine
2011
dobbelsteen
verzamelen
2
4
kleuters
15'
D-E-F-I-ES
oplopend
12,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Groot voedselfestijn bij de dieren. Iedereen wacht op zijn juiste voedsel. Wie bezorgt als snelste de juiste dieren hun eten? Een leuk reactiespel met het fex-effect om de moeilijkheidsgraad te verhogen.

Uitgebreid:

'Lekker of gemekker' is een aantrekkelijk reactiespel. Aantrekkelijk: zowel in de zin van lay-out en tekeningen als op vlak van het spelelement. Dit spel bevat het 'fex-effect'. Hierbij worden verschillende spelvarianten in het spelregelboekje opgenomen, zodat het mogelijk wordt om het spelverloop te veranderen en de moeilijkheidsgraad te verhogen. Het basisspel begint eenvoudig en doet kinderen nadenken over grootst, groot, klein. Spelers moeten ook onthouden wat er al gedobbeld is en snel reageren. Er worden telkens etenswaren gedobbeld. Van het voedsel zijn er telkens 3 elementen aanwezig: een groot, een kleiner en een heel klein element. Spelers duiden telkens om ter snelst het grootste element aan. Daar wordt een fiche gelegd. Is dat element al aangeduid, dan nemen ze het op één na grootste element. Zijn alle drie de elementen al aan de beurt geweest, dan grijpen ze de pion. De speler die het snelst is, verdient een leeuwenfiche. Wie als eerste 5 fiches verzameld heeft, wint dit spel. In de varianten op het spel worden de leeuwenfiches ingezet. Deze bevatten een extra moeilijkheid. Zo kan het zijn dat door het inzetten van een fiche: - groot en klein omgewisseld worden > nu gaan de spelers eerst op zoek naar het kleinste stukje voedsel - dieren omgewisseld worden > een afgebeeld dier stelt nu een ander dier voor - voedsel wordt omgewisseld > nu gaan de spelers op zoek naar het voedsel dat omgewisseld werd. Voor het spelen wordt telkens beslist met hoeveel en welke varianten gespeeld wordt. De combinatie van verschillende varianten maakt het spel nog moeilijker. Opmerkingen van onze contactscholen: Het spel is de max! Het is geschikt voor kinderen van het 3de kleurter. er komt wel veel ruzie! De kinderen moeten onder begeleiding spelen en er is veel sorteerwerk.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15