Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Bandietenbende
HabaBandietenbende

Vertaling beschikbaar.

Wrede Anja & Cantzler Christoph
2011
kaart
gokken
2
4
vanaf 5 8j
15'
D-E-F-I-ES
eenvoudig
12,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

46 rovers die erg op elkaar lijken. De politie gaat op strooptocht. De aanwijzingskaartjes geven aan welke rovers gezocht worden. Tel de boeven met het juiste kenmerk en grijp de boevenzak. Telde je juist?

Uitgebreid:

Bij het zien van het materiaal hadden we een compleet ander spel voor ogen. Er wordt een reactiespel gespeeld met het materiaal, waar je eerder een zoekspel verwacht. Alle 46 boevenkaartjes lijken op elkaar, maar zijn toch allemaal verschillend, door de combinatie van verschillende boevenkenmerken. Op 6 kaartjes met kenmerken wordt telkens 1 kenmerk aangeduid: bril, hoed, snor, litteken, oorring en geld in het haar. Elke speler krijgt 7 boevenkaartjes en legt deze verdekt voor zich. De signalementkaartjes worden verdekt op een stapel gelegd. Het kleine boevenzakje wordt in het midden tussen alle spelers gelegd. En kenmerkenkaartje wordt omgedraaid: bv. kenmerk 'hoed'. De spelers nemen zo snel mogelijk hun kaarten in de hand en tellen het aantal kaartjes waarop de boef een hoed draagt. Wie denkt juist geteld te hebben, neemt zo snel mogelijk het boevenzakje in de hand. Daarna wordt geteld. Is het aantal juist, dan krijgt de speler een extra boevenkaartje op de stapel. Spelers geven nu 3 kaartjes door aan de speler links van hem. Daarna wordt een nieuw signalement (kenmerkenkaartje) omgedraaid. Bij een variant kunnen ook twee kaartjes omgedraaid en gecombineerd worden. Het spel op zich valt mee. Het is jammer dat er slechts 6 kenmerkenkaartjes in het doosje zitten. Mochten er bv. ook kaartjes inzetten waar geen hoed op staat, wordt het spel alweer interessanter. Ook voor extra varianten zouden 6 extra kaartjes erg interessant zijn, bv. dan kunnen verschillende kaarten gecombineerd worden, zonder telkens bij dezelfde boef terecht te komen. Het spel doet denken aan 'Rapidcroco' van 'Cocktail games', waar met enkel kaarten en kenmerkenkaartjes een veel leuker spel werd uitgedacht.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15