Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Zum Kuckuck!
FX SchmidZum Kuckuck!

Vertaling beschikbaar.

Dorra Stefan
1997
kaart
bluf
tactiek
3
5
vanaf 13 à 15j
46' tot 2u
D
eenvoudig
10,00 EUR 
Duitsland 
 
Onderscheiding in 1997, Duitsland, Beste Kartenspiel Fairplay (4-97)   
  
Recensie:
Dit is één van de betere blufkaartspellen van de afgelopen jaargangen. De tafel die dit spel speelt, maakt altijd het meeste lawaai op een spelavond. Spelers aan andere tafels kijken soms jaloers naar hen om.

Waar gaat het om?

Elke speler krijgt 12 kaarten met een getal van 1 tot 60. Hij telt dan eerst het aantal kuikens dat bovenaan zijn kaarten voorkomt en krijgt evenveel speciale kaketoe-kaarten (ene zijde een vrolijk kuiken, ommezijde een venijnig bastaardjong) die hij met de vrolijke zijde in een rij voor zich op tafel plaatst. De 24 nestkaarten worden goed geschud en twee worden in het midden van de tafel opengedraaid. Nu begint de leute.

Elke speler kiest een eigen getalkaart en iedereen draait deze gelijktijdig om. Wie de hoogste kaart uitspeelt, mag als eerste één van de twee openliggende nestkaarten kiezen (wellicht deze met de laagste waarde - 1 tot 12). De tweede hoogste speler moet de andere kaart nemen. Wie nu de hoogste nestkaart voor zich liggen heeft, moet één van zijn kaketoe-kaarten omdraaien zijde bastaardjong.

Er worden weer twee nestkaarten gedraaid. De spelers kiezen opnieuw een eigen getalkaart, draaien gelijktijdig om en twee spelers nemen de nestkaarten. Wie reeds een nestkaart uit een vorige ronde had, moet de nieuwe nestkaart bovenop de vorige plaatsen zodat er bij elke speler slechts één nestkaart zichtbaar is. Wie nu weer de hoogste nestkaart liggen heeft, moet weer een eigen kaart omdraaien.

Het kan gebeuren dat een speler vroegtijdig uitvalt. Als al je kaketoe-kaarten omgedraaid zijn naar de bastaardzijde, dan lig je uit de ronde. Maar ook je open nestkaart wordt omgedraaid, zodat er nu een andere speler de hoogste nestkaart voor zich liggen heeft en meteen één eigen kaketoe-kaart moet omdraaien.

Zo gaat het 12 ronden verder totdat alle 24 nestkaarten gespeeld zijn (elke nestkaart komt twee keer voor). Punten en strafpunten worden toegekend. Elke vrolijke kaketoe-kaart die nog voor je ligt, scoort 1 punt. Wie vroegtijdig uitgevallen is, scoort -1 punt. Wie de laagste nestkaart voor zich liggen heeft, krijgt 1 punt. Deze punten worden op een blaadje genoteerd.

Wie nu denkt dat alles afhangt van de 12 kaarten die je bij aanvang kreeg, heeft het mis. Want nu schuiven de spelers hun beginkaarten door aan de linkerbuur, die nu maar moet bewijzen dat hij beter kan spelen met die set kaarten. Als alle kaarten door iedereen eens gebruikt zijn, eindigt het spel.

Zum Kuckuck is een schitterend blufspel met een flinke dosis tactiek. Doordat iedereen met elke set kaarten moet spelen, valt de geluksfactor zo goed als weg. Dit kaartspel moet je beslist leren kennen.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15