Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Geistesblitz 2.0
Zoch VerlagGeistesblitz 2.0

...Vertaling beschikbaar.

Zeimet Jacques
2012
combinatie
vaardigheid
educatief
2
8
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
F-D-E
eenvoudig
10,00 EUR 
Duitsland 
 
Onderscheiding in 2011, Duitsland & Finland, Empfehlungsliste 'Spiel des Jahres', Familiespel van het Jaar   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Verzamel zo veel mogelijk kaarten door als eerste het juiste speelstuk te nemen. Ofwel neem je het afgebeelde speelstuk in de juiste kleur; ofwel het speelstuk in de ontbrekende kleur.

Uitgebreid:

Geistes Blitz 2.0 is de herwerkte versie van het in 2010 uitgebrachte Geistes Blitz. Net als bij de vorige versie worden de 5 speelstukken (rood tapijt, wit meisjesspook, groene kikker, blauwe borstel en een grijs bad) in het midden van de tafel geplaatst. Ernaast ligt een stapel met 60 opdrachtkaarten. Op elke opdrachtkaart staan 2 figuren afgebeeld. Hierbij kan ofwel 1 figuur de juiste kleur hebben; ofwel beide figuren een foutieve kleur. Bij de start van het spel draait een speler de bovenste kaart om, zodat deze goed zichtbaar is voor iedereen. Nu proberen alle spelers zo vlug mogelijk het juiste speelstuk te nemen. Het juiste speelstuk? Wel wanneer een figuur op de kaart in het juiste kleur afgebeeld wordt, moet dit speelstuk genomen worden. Hebben beide afgebeelde figuren een foute kleur, dan neemt men het speelstuk dat niet in vorm én kleur op de kaart voor komt. De speler die hierin slaagt, krijgt de openliggende kaart. Nu wordt een tweede kaart omgedraaid, enz. Het spel gaat verder tot alle kaarten gespeeld zijn. Maar let op. Wanneer je en fout speelstuk neemt, moet je een kaart, die je in een eerdere beurt won, onder de openliggende kaart leggen. Deze beurt kan je ook niet meer meedoen. De speler die vervolgens het juiste speelstuk neemt, krijgt dan alle kaarten. In deze herwerkte versie beschrijft de auteur eveneens enkele uitdagende varianten. -Bij de vorige versie was volgende variant al opgenemen: wanneer er op de speelkaart een kikker afgebeeld staat, moet je het juiste speelstuk ‘ROEPEN’ ipv deze te nemen. Als er geen kikker te zien is, GRIJP je het juiste speelstuk (ook al is dit de kikker). - Is de kikker, of het andere voorwerp op de kaart in de JUISTE kleur afgebeeld, dan roep je de juiste naam van het voorwerp in een vreemde taal (vertalingen vind je in de spelregels). Indien geen enkele van de twee voorwerpen in de juiste kleur is afgebeeld, roep je de naam in het Nederlands. - Indien de handdoek wordt afgebeeld in een verkeerde kleur, zoek je het voorwerp waarvan de handdoek deze kleur heeft gekregen en grijp je dit voorwerp. Indien ook de kikker is afgebeeld, roep je de juiste naam van het voorwerp. Indien je beschikt over Geistesblitz en Geistesbliz 2.0, kan een derde spel gespeeld worden. Hierbij liggen de voorwerpen van beide dozen in twee 'kamers', dus op een afstandje van elkaar. Indien een voorwerp wordt afgebeeld in de juiste kleur, grijp je nu niet het juiste voorwerp, maar het voorwerp in de andere 'kamer' met dezelfde kleur als het afgebeelde voorwerp.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15