Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Tzolk'in: The Mayan Calendar
Rio Grande Games - Czech Games EditionTzolkTascini Daniele & Luciani Simone
2012
optimaliseren
strategie
tactiek
2
4
vanaf 13 à 15j
46' tot 2u
E
complex
51,00 EUR 
Czech Republic 
 
Onderscheiding in 2013, Nederland & Duitsland, Nominatie Nederlandse Spellenprijs (expertspel), Empfehlungsliste Kennerspiel, Deutscher Spiele Preis (nr 2)   
  
Recensie:
Naast het “Spiel des Jahres” en de “Spielerpreise” heeft men nu ook een categorie “Kennerspiel des Jahres” in het leven geroepen. De reden voor deze laatste groep is dat de complexiteit en de lange speelduur van het gezelschapsspel voor de doorsnee speler een bezwaar vormt maar voor de experts onder de spelers net een zegen blijkt te zijn. Tzolk’in – De kalender van de Maya’s behoort tot deze groep. Uitgegeven door de Nederlandse speluitgeverij The game Master. Het speelbord bestaat uit een groot centraal tandwiel dat zelf met 5 kleinere tandwielen is verbonden. Deze 5 tandwielen stellen 5 Mayasteden voor waar arbeiders aan het werk kunnen worden gezet. Na iedere ronde wordt het centrale tandwiel éé dag (tand) doorgedraaid waardoor de opbrengsten in de 5 steden verhogen. De beurt van een speler is heel eenvoudig. Ofwel plaats je arbeiders en betaal je hiervoor de nodige kosten ofwel neem je arbeiders terug en ontvangt men de opbrengsten van hun arbeid. Net zoals de Maya’s aan de hand van hun kalender konden zien wanneer het juiste ogenblik van zaaien en oogsten was aangebroken moeten de spelers in dit strategische spel inschatten wanneer men arbeiders inzet of terugneemt. Door het oordeelkundig inzetten van de verworven grondstoffen kan men op verschillende manieren het pad naar de overwinning bewandelen.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15