Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Karuba
HabaKaruba

Vertaling beschikbaar.

Dorn Rdiger & Rogasch Tim
2015
puzzel
verbinden
combinatie
2
4
vanaf 9 12j
16' tot 45'
N-F
eenvoudig
35,00 EUR 
Duitsland 
 
Onderscheiding in 2016, Duitsland, Deutscher Spiele Preis (nr 06)   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Wie brengt zijn expeditieteam zo slim mogelijk over de junglewegen, let op voor zijn medespelers en kijkt uit naar goud en kristallen aan de rand van de weg? Enkel wie als eerste aankomt, krijgt de beste schatten!

Uitgebreid:

Elke speler bezit een eigen blanco spelersbordje. Samen bepalen ze de startplaatsen van vier verschillende avonturiers en de bijbehorende tempels die deze pionnen moeten bereiken. En speler legt zijn 36 junglekaartjes verdekt voor zich neer. De andere spelers sorteren ze open rondom hun speelbord. De jungle zoektocht kan beginnen. De chef draait een tegel om en leest het nummer voor. Iedereen moet nu dit kaartje ergens naar eigen inzicht op zijn bordje plaatsen. Het doel is om wegen te vormen waardoor je 4 onderzoekers zo vlug mogelijk bij hun vier tempels (van dezelfde kleur) kunnen geraken. Iedereen puzzelt dus steeds hetzelfde jungletegeltje in dezelfde volgorde. Dat principe kennen van b.v. Take it Esay. In plaats van een tegel te plaatsen, mag een speler ook beslissen om deze niet te plaatsen en te gebruiken om een van zijn pionnen te verplaatsen. Het aantal stappen hangt af van het aantal paden aan de rand van die tegel (2-3-4). Kan de avonturier onderweg nog wat diamanten of goud oppikken dan ontvang je nog wat meer zegepunten. De eerste avonturier die een tempel van een bepaalde kleur bereikt krijgt meer punten dan de volgende. Het spel eindigt als ofwel alle kaartjes gepuzzeld of gebruikt zijn of als een speler zijn vier avonturiers naar hun tempels heeft gebracht. De speler met de meeste punten wint het spel. Heel knap. Eenvoudig, spannend, iedereen hetzelfde doel, allen tegelijk bezig en toch gehaast om als eerste bij de tempels aan te komen. Iedereen van onze testgroep was bekoord en zal dit spel voor hun persoonlijke collectie aankopen. Vandaar 4 hartjes. Ook prima inzetbaar in klas. Met 5 dozen kan je zelfs met 20 tegelijk spelen. Wel wat duur...

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15