Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Oereka!
White Goblin GamesOereka!Obert Walter
2012
gezellige sfeer
puzzel
vaardigheid
2
8
vanaf 5 Ó 8j
46' tot 2u
N
eenvoudig
31,00 EUR 
Nederland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Twee teams luisteren en kijken tegelijk naar hun stamhoofd die met gebaren en oerkreten probeert duidelijk te maken hoe het volgende monument moet gebouwd worden.

Uitgebreid:

Verdeel de groep spelers in twee teams. In elk team wordt een stamhoofd aangeduid. Die krijgt een opblaasbare knots van ruim een halve meter lang en de overige teamleden verdelen het bouwmateriaal onder elkaar. Tussen stamhoofd en stamleden wordt een duidelijke overzichtskaart geplaatst. Deze toont met welke gebaren en kreten het stamhoofd aanwijzingen moet geven. "Neem de groene blok" wordt dan "zwaaien met je heupen" terwijl je "ungungo" roept. Als deze instructie correct uitgevoerd werd krijgt de verantwoordelijke een lief tikje van de knots. Staat de blok verkeerd dan tikt het stamhoofd twee keer met die knots. Als het monument helemaal correct af is, roept het stamhoofd "Oereka!" en tikt driemaal met zijn knots op tafel. Nu moet het andere team (dat gelijktijdig een ander monument probeert te bouwen) zijn werkzaamheden even onderbreken en beoordelen of dat monument inderdaad correct gebouwd werd. Als dat zo is, verdient dat team het aantal punten op die opdrachtkaart. Bij duidelijke fouten wordt deze kaart opzij gelegd en telt als -1p. Zo gaat het verder totdat een team 10p of meer bijeengesprokkeld heeft (wel rekening houden met het aantal -1p kaarten). Commentaar Knotsgek. Een betere term kan je niet bedenken voor dit partyspel. De blokken zijn groot en stevig. De opdrachtkaarten goed ge´llustreerd en een zeer handig overzicht van alle mogelijke instructies en kreten. In principe mag je tijdens het spel niets anders horen dan "akungu, manungu, oereka of Ugg (wat bedoel je nu juist?) en nog van dat fraais. Een stamhoofd dat zich niet kan beheersen met die knots lokt hilariteit of frustraties uit. Daar moet het spel het van hebben. Soms doet het spel denken aan "Tokyo Train" waarbij spelers door middel van Japanse kreten en gebaren instructies aan elkaar doorgeven. Oereka ga je graag spelen. Maar je zal het waarschijnlijk niet te vaak met dezelfde groep blijven spelen. Vandaar dat we voor scholen een puntje meer geven.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15