Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Piraten Bridge
Schmidt SpielePiraten Bridge

Vertaling beschikbaar.

Beck Brent
2014
kaart
gezellige sfeer
gokken
2
6
vanaf 5 à 8j
16' tot 45'
N-F
eenvoudig
11,00 EUR 
België 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

een eenvoudig spel dat in 10 ronden gespeeld wordt. In de eerste ronde krijgt iedere speler 1 kaart, in ronde 10 elk 10. Vooraleer er gespeeld wordt, moet iedereen aangeven hoeveel slagen ze denken te halen. De spelers die dit goed inschatten krijgen punten. Kan je het aantal slagen niet halen of heb je teveel slagen, dan worden er minpunten genoteerd.

Uitgebreid:

Vier sets kleurenkaarten waarde 1-13 en nog een aantal speciale kaarten vormen de voorraad. Er worden 10 ronden gespeeld. Bij de eerste ronde krijgt elke speler 1 kaart, in de tweede ronde 2 kaarten,... en in de tiende ronde ontvangt elk 10 kaarten. Voor een slagronde start, moeten alle spelers vooraf inschatten hoeveel slagen ze denken te behalen met hun handvoorraad. Dat wordt keurig opgeschreven. Elke ronde start met de speler links van de verdeler. Deze speelt één kaart uit op tafel. Als dit een kleurenkaart is, moeten de spelers die kleur volgen. Wie die kleur niet heeft, mag een andere kleur of een speciale kaart spelen om de slag al dan niet te behalen (hangt af van je doelstellingen...). De zwarte set kaarten zijn altijd beter dan de drie andere kleuren. Daarmee kan je dus normaal wat slagen halen. Maar uiteraard zijn de speciale kaarten in hun typische rangorde nog beter dan de zwarte set kaarten. Het spelregelblaadje bevat een prima overzicht van deze hiërarchie. Wie op het einde van een ronde zijn beoogde aantal slagen exact heeft behaald, ontvangt positieve punten. Wie te veel of te weinig slagen heeft behaald, ontvangt negatieve punten (details zie spelregels zelf). Piraten Bridge speelt pittig en is toch eenvoudig van spelsysteem. Tijdens het spel moet je veel belangrijke beslissingen nemen. Hoeveel slagen kan je behalen met deze set handkaarten? Wil ik aan de beurt komen door een slag te behalen om daarna als eerste een nieuwe kaart te moeten spelen? Of wacht ik liever af totdat ik eens aan het eind van een ronde een beslissende kaart kan spelen? Hoe bezorg ik een medespeler een slag te veel (of te weinig)? Heel interessante keuzes. Dit spel mag niet ontbreken in een familiekast of in de caravan op reis!

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15