Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Het Kwaliteitenspel (Wie ben ik?)
Gerrickens training & adviesHet Kwaliteitenspel (Wie ben ik?)

...

Gerrickens Peter
1991
educatief
combinatie
vaardigheid
1
24
vanaf 13 15j
16' tot 45'
N
eenvoudig
28,00 EUR 
Belgi 
 
  
Recensie:
Dit kaartspel bevat 140 kaarten waarop menselijke eigenschappen voorkomen. De helft bevat kwaliteiten zoals geduldig, zelfstandig, humoristisch en eerlijk. De andere helft noemt Peter Gerrickens 'vervormingen' zoals oppervlakkig, saai, arrogant en slordig. Deze 140 termen omvatten het grootste deel van het spectrum aan menselijke mogelijkheden en beperkingen. Bij het selecteren van deze termen werd rekening gehouden met een aantal belangrijke uitgangspunten zodat iedereen heel vlug weet wat met de verschillende termen bedoeld wordt. Bovendien komen ook twee niveaus voor zodat de begeleider makkelijker kaarten kan selecteren die voor zijn doelgroep relevant zijn.

Het spel kan gebruikt worden als kennismakingsactiviteit of evaluatie van groepen, teambuilding en samenwerking, bewustwording van je eigen sterkte en/of mindere sterke kanten, het ontdekken van latente kwaliteiten of gewoon als opwarmer in trainingen allerlei.

De kracht van het spel ligt in zijn eenvoud en de vele keuzemogelijkheden in spelvormen. Op het spelregelblaadje in de doos staan een aantal relatief eenvoudige spelvormen die meteen speelbaar zijn. Er bestaat echter ook een heel uitgebreide handleiding (ringmap) waar veel meer spelvariaties (20) beschreven staan, inclusief tips voor de begeleider.

De lectoren agogische vaardigheden aan onze lerarenopleiding zijn bijzonder enthousiast over dit spelconcept. Er zijn constant drie tot vier exemplaren van dit kaartspel in omloop. Dat zegt al heel wat. Je mag dit spel echter niet zomaar op tafel leggen. De verantwoordelijkheid van de begeleider is bijzonder groot. Hij of zij zal de gesprekken en de soms erg kritische zelfevaluatie goed moeten kunnen begeleiden. De begeleider moet dan ook zeker over heel wat van de volgende kwaliteiten beschikken: bemiddelaar, duidelijk, behulpzaam, inlevingsvermogen, inspirerend, respectvol, tactvol en zorgvuldig. Wie echter eerder bazig, bevooroordeeld, brutaal, cynisch, kortzichtig, onverschillig, verward of overbezorgd is, laat het leiderschap misschien best over aan iemand anders...

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15