Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Loonacy
Looney LabsLoonacy

Vertaling beschikbaar.

Looney Andrew
2014
vaardigheid
combinatie
kaart
2
5
vanaf 9 12j
15'
E
eenvoudig
19,00 EUR 
UK 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Wie kan als eerste al zijn handkaarten uitspelen op de aflegstapels door gelijktijdig en door elkaar kaarten uit je hand af te leggen op een stapel waarbij minstens n symbool overeenkomt?

Uitgebreid:

100 kaarten tonen elk twee tekeningen (geen abstracte symbolen). Elke speler krijgt 7 kaarten in de hand. De rest ligt centraal als verdekte voorraadstapel. Van deze stapel worden 1-2-3-4 kaarten open gelegd (bij 5-4-3-2 spelers). Deze kaarten vormen de aflegstapels waarop de spelers hun handkaarten kwijt kunnen. Op een teken beginnen alle spelers gelijktijdig en door elkaar kaarten uit hun hand af te leggen. Als een symbool op je handkaart overeenkomt met een symbool op de bovenste kaart van een aflegstapel dan mag je die zo vlug mogelijk daarop plaatsen. Echte controle is niet mogelijk. Iedereen hoopt dat alle spelers eerlijk spelen. Als je geen kaart bezit om af te leggen, of als je om tactische redenen (je wil een aantal kaarten "slepen") niet verder wil afleggen, dan leg je je hand naast de aflegstapel. Als iedereen dat doet, dan volgt even een pauze. Iedereen neemt de bovenste kaart van de aflegstapel, bekijkt die even, voegt die aan zijn hand toe en speelt weer verder. Als iemand al zijn kaarten kan uitspelen, wint hij meteen het spel. Commentaar Het systeem kennen we van Speed, domino en nog een paar van die reactie aflegspellen. De pauzes geven dynamiek aan het spel. Kan echt niemand verder spelen of wacht iemand een betere kaart af om een hele serie te kunnen uitspelen? Uiteraard hebben sommige spelers meer geluk met hun startset dan anderen. Maar bij dit genre spellen is dat niet belangrijk. Loonacy is een vlot, erg toegankelijk reactiespel dat zowel met 2 als 5 spelers zijn charme heeft.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15