Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Stephensons Rocket (D)
Pegasus Spiele GmbHStephensons Rocket (D)Knizia Reiner
1999
simulatie
financieel
tactiek
2
4
vanaf 13 à 15j
46' tot 2u
D
eenvoudig
30,00 EUR 
tweedehands 
 
Onderscheiding in 2000, USA, Gamers's Choice Award: Multiplayer Nominees, Gamers's Choice Award: Best Strategy Game Nominee   
  
Recensie:
Dit is het soort spel dat duidelijk maakt dat spellen ontwerpen een kunstvorm is. De spelregels zijn kort, er komt weinig geluk in voor, je kan het meerdere malen op een zelfde avond spelen en het is leuk. De echte fan van de spoorwegspellen zal wellicht al een paar keer de zon hebben zien opkomen tijdens het spelen van klassiekers als Rail Baron en de verschillende 18xx versies. Maar dit spel is anders. Het is niet zo realistisch als andere spoorwegspellen. Het heeft wel de volgende kwaliteiten: vlug voorbereid, korte speelbeurt voor de spelers, geen geluksfactoren omdat je geen kaarten moet trekken of dobbelstenen moet gooien, slechts 5 pagina’s in het spelregelboekje en je weet pas echt wie er zal winnen bij het einde van het spel. Bij dit spel moeten er zeven spoorwegen uitgebouwd worden. Het speelbord stelt Engeland voor met 12 belangrijke steden en 16 stationssteden. De spelers moeten die steden met elkaar verbinden met spoorlijnen. Telkens iemand aan de beurt komt moet er een keuze gemaakt worden uit twee van de volgende drie mogelijkheden: een stadstegel nemen, een station plaatsen of een spoorweglijn plaatsen en een aandeel krijgen. Telkens een spoorweglijn twee steden verbindt, krijgen de spelers inkomsten. Je verdient ook extra geld als spoorwegen samen smelten. Zodra de laatste spoorwegtegel geplaatst werd of er slechts een spoorweglijn meer is (door fusies) eindigt het spel. Iedereen die een meerderheid bezit in aandelen, goederen of stations krijgt nu nog een inkomen. Wie het meeste geld kon verdienen, wint het spel. Ondanks het feit dat je niet zo veel actiemogelijkheden hebt als je aan de beurt komt, dwingt de auteur je toch om steeds opnieuw moeilijke beslissingen te nemen. Voeg daar aan toe de mogelijkheid dat andere aandeelhouders een veto kunnen uitspreken tegen je plannen om een bepaalde lijn uit te breiden en je begrijpt dat dit geen gewoon spel is. Wie van het thema houdt en zoekt naar een spel dat soms niet langer dan een uur duurt, moet helemaal niet twijfelen. Het is bovendien ook mooi: de treinfiguren zijn prachtig en de steden zijn functioneel. De spoorwegtegels lijken in het begin misschien een beetje klein, maar blijken achteraf heel praktisch te zijn. Het speelbord is verbluffend en past perfect bij het thema. Wat heb je nog meer nodig?

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15