Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Rock die Röhre
HCM KinzelRock die Röhreonbekend
2015
constructie
dobbelsteen
vaardigheid
2
4
kleuters
16' tot 45'
D
eenvoudig
22,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Wie is de beste loodgieter? Probeer als eerste je leiding tot aan de overkant van het spelbord te krijgen. Je kunt de pijpleidingen van de andere spelers afblokken, maar zij kunnen dit ook bij jou doen!

Uitgebreid:

Dit spel is een heruitgave van Pipeline van University Games. Er werd niet aan de spelregels gesleuteld. Elke speler bezit een aantal stukken van een pijpleiding. Er zijn 2 soorten vormen (T-stuk of hoek, met verschillende soorten aanhechtingen) en ook een 'blokker' waarmee je de pijpleidingen van andere spelers kunt afsluiten. De dobbelsteen bepaalt welk stuk pijpleiding mag gebouwd worden. Je mag in je beurt ook kiezen om een eerder gebouwd stuk of blokker weg te halen. Wie als eerste de aangeduide velden aan de overkant bereikt, wint het spel. De spelregels van het spel zijn eerder beknopt uitgeschreven. Er is toch wat tekst voor interpretatie vatbaar. Bv. mogen leidingen gebouwd worden zodat ze 'krom staan', mogen leidingen die vallen weer opgebouwd worden? Het materiaal is oké, af en toe valt eens tukje van een pijpleiding. De stukjes kunnen gemakkelijk in elkaar geschoven worden zonder dat dit geforceerd wordt. Jammer dat de dobbelsteen hier soms zo dominant is. Veel keuze is er vaak niet. Vooral als je steeds hetzelfde leidingtype dobbelt zul je snel wat gefrustreerd toekijken. Een bouwstuk weghalen is in geen geval toegelaten. Dit zou nochtans een leuke - en waardevolle - aanpassing zijn van de basisspelregels. Bovendien zou deze regel de interactie tussen de spelers nog vergroten. Nu kun je alleen proberen iemand in een bepaalde richting te duwen door - bewust of niet - boven, onder of naast zijn leiding te passeren. Ook het afsluiten van een van zijn aanbouwpunten is een mogelijkheid. Dit laatste gebeurt echter alleen als bij de dobbelsteenworp een sluitstuk te voorschijn komt. Hierdoor kan vaak niet op het meest interessante tijdstip ingegrepen worden... Pipeline blijft intrinsiek een leuk en aantrekkelijk spel maar mist toch wat diepgang. Met een beetje meer creativiteit zou er een nog rijker spel van gemaakt kunnen worden.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15