Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Wiebelwiebel Basisspel (Zwirbel Wirbel)
TrialogoWiebelwiebel Basisspel (Zwirbel Wirbel)

...

Staupe Reinhard
2013
educatief
taalspel
2
4
kleuters
15'
D
heel simpel
24,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Met dit spel wordt niet alleen de woordenschat van de spelers getraind, maar ook het geheugen en verschillende motorische vaardigheden.

Uitgebreid:

Al spelende leren de kinderen de woorden van de verschillende kaartensets te benoemen. Het spel kan op verschillende manieren gespeeld worden, afhankelijk van het (taal)ontwikkelingsniveau van de spelers. Naast woordenschat worden ook vaardigheden als geheugen en motorische vaardigheden getraind. Zeer goed te gebruiken bij NT2-onderwijs. Naast het basisspel zijn afzonderlijke kaartensets met verschillende thema`s te verkrijgen. Deze dienen apart naast het basisspel besteld te worden. Hoe te spelen (met kaartensets): 1. Zet het spelbord met tol in het midden. Kies een kaartenset uit en leg 5 kaarten op gelijke afstand van elkaar op het spelbord. Alle begrippen/tekeningen op de kaarten worden benoemd. De andere kaarten worden verdekt op een stapel naast het spelbord gelegd. TROLLI, de pion, wordt voor één van de kaarten gelegd. 2. Basisspel: Een speler draait aan de tol. Nu valt de tol op een cijfer of op het TROLLI-symbool. - Valt de tol op een cijfer, dan zet de speler de pion evenveel kaarten verder. Hij benoemt daarna de kaart waarbij de pion nu staat en draait de kaart om. Nu is de volgende speler aan de beurt. Komt de Trolli-pion voor een open kaart, dan moet de speler het begrip benoemen en draait de kaart om. Komt de Trolli-pion voor een verdekte kaart, dan moet hij het begrip raden. raadt hij juist, dan krijgt hij de kaart als beloning en komt er een nieuwe kaart in de plaats. Bij fout raden, blijft de kaart gewoon liggen. - Valt de tol op het TROLLI-symbool, dan mag de speler een verdekte kaart inkijken. Daarna mag hij nogmaals met de tol draaien. Het spel eindigt wanneer alle kaarten van de stapel opgebruikt zijn. Enkele varianten: 1. Allen tegen Trolli: Liggen op een bepaald moment in het spel alle kaarten verdekt, dan verliezen de spelers het spel. 2. Open spelen: bij jongere kinderen worden de kaarten niet verdekt gelegd. 3. Moeilijkheidsgraad aanpassen: Er kunnen ook meer dan 5 kaarten gelegd worden, zodat het moeilijker onthouden wordt. 4. Begrippen herhalen: indien je steeds dezelfde begrippen wil herhalen, dan kun je spelen zonder de kaarten weg te nemen. In plaats van kaarten te winnen, verdienen de spelers nu TROLLI-fiches. 5. Varianten voor het Trolli-symbool: Bij het draaien van het Trolli-symbool kun je het volgende doen: - alle kaarten kort open leggen - 2 kaarten van plaats wisselen - 1 kaart naar keuze wordt door een nieuwe kaart van de stapel vervangen - 1 kaart wordt weggenomen, zodat het spel sneller eindigt.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15