Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Codenames
White Goblin GamesCodenames

Vertaling beschikbaar.

Chvtil Vlaada
2015
deductie
combinatie
gezellige sfeer
2
8
vanaf 9 12j
16' tot 45'
N
eenvoudig
20,00 EUR 
Nederland 
 
Onderscheiding in 2016, USA & Duitsland, Golden Geek Best Party Board Game Winner, Golden Geek Best Family Board Game Nominee, Spiel des Jahres   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Elk team probeert zijn eigen set woorden te raden door te luisteren naar de aanwijzingen van zijn chef. Maar pas op dat je je tegenstanders geen voordeel geeft en vermijd het verboden woord te raden!

Uitgebreid:

Op tafel liggen 25 woorden in een 5x5 raster. Alle spelers worden in twee teams verdeeld. Van elk team zit het hoofd van de geheime dienst aan de ene kant van de tafel en de anderen (geheim agenten) aan de overzijde. Beide chefs krijgen een speciale codekaart die alleen zij mogen bekijken. Deze kaart vertelt welke woorden bij welk team horen, welke woorden neutraal zijn en welk woord absoluut niet mag geraden worden! Het hoofd van de geheime dienst heeft de moeilijkste taak. Hij moet de 8 of 9 woorden die tot zijn team behoren bestuderen en door middel van n woord en n getal proberen te omschrijven. Als b.v. de woorden "leiding, katoen, jam, groen, mars, licht, zegel en ijzer" tot je set behoren dan kan je met "natuur, 2" hopen dat je teamgenoten "katoen en groen" zullen aanduiden. Maar je moet er rekening mee houden dat de aanwijzing "natuur" niet tot een woord mag leiden dat tot de set van je tegenstanders behoort. En je moet absoluut vermijden dat je team het verboden woord raadt, want dan verlies je het spel meteen! Bovendien moet je een neutrale pokerface aanhouden tijdens de hele beurt. Je mag uit niets laten blijken dat het brainstormen van je teamleden volledig fout of juist zit. Elk woord dat door je team correct geraden wordt mag je bedekken met een spionkaart van je eigen kleur. Elk woord dat je team raadt dat toebehoort aan je tegenstanders wordt door een spionkaart in hun kleur bedekt. Elk ander woord wordt door een neutrale kaart bedekt. Naarmate het spel vordert worden dus steeds meer kaarten bedekt waardoor de keuze voor je team duidelijker wordt op voorwaarde dat je als teamleider hen ook een goede omschrijving geeft. Het team dat als eerste al zijn eigen woorden kan raden, wint het spel. Commentaar Codenames is een uitstekend deductiespel voor spelers die graag met taalspellen willen werken. Het vraagt veel fantasie en improvisatietalent om correcte omschrijven te geven die alleen voor woorden uit je eigen set gelden. Een omschrijving waardoor 2 of 3 woorden kunnen geraden worden in n beurt geeft je heel veel voldoening. Maar dat kan ook heel gevaarlijk worden. Zeker als je omschrijving gevaarlijk dicht bij het absoluut te vermijden woord aanleunt. Codenames mag ook zijn weg naar de taalklas niet missen! Info van de contactscholen: - Leuk spel in 6de lj. Het is soms moeilijk om niets met je ogen te verraden - 5-6 de lj: veel nieuwe woorden geleerd; Het spel daagt je uit om verder te denken, associaties te leggen; Je kan risico's nemen. - Het is gemakkelijk om het spel aan te leren via een you tube-filmpje. - In het 6de lj werd het tijdens hoekenwerk gespeeld en de leerlingen waren zeer enthousiast.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15