Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Mutant Meeples
Pegasus Spiele GmbHMutant MeeplesAlspach Ted
2012
deductie
combinatie
optimaliseren
2
7
vanaf 9 12j
16' tot 45'
D-E
moeilijker
35,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Bedenk een route om met maximaal drie pionnen op een doelplaats te eindigen. De speler die het vlugst een pad met zo weinig mogelijk verplaatsingen ontdekt, scoort.

Uitgebreid:

Op het bord staan 8 verschillende pionnen op de diagonaal opgesteld. Een doelveld wordt bepaald. Nu proberen alle spelers gelijktijdig na te denken in hoeveel stappen en in welke volgorde maximaal drie pionnen moeten verplaatst worden om op het doelveld te eindigen. Elke pion verplaatst steeds zo ver mogelijk over een horizontaal of verticaal pad totdat hij op een muurtje of een andere pion botst. Hij mag daar dan blijven staan of terugkeren of naar links of rechts afbuigen. Elke beweging van elke pion wordt geteld en vervolgens genoteerd op een eigen spelersbordje. De speler die b.v. denkt dat hij een oplossing ziet in 7 stappen roept "7" en draait de zandloper om. Nu krijgen alle andere spelers nog eventjes de tijd om een kortere verplaatsing te ontdekken. Kan de speler vervolgens effectief tonen dat hij in 7 stappen op het doelveld kan eindigen dan moet hij de pion die de laatste zet deed op zijn eigen spelersbordje uitschakelen (hij kan die nu niet meer gebruiken tijdens de volgende ronden). De speler die als eerste 6 van zijn 8 pionnen heeft "opgebruik", wint het spel. Om het nog wat lastiger te maken, heeft elke pion zijn eigen bijzondere kenmerken: de ene kan doorheen muren lopen, een andere kan een sprong doen, weer een andere kan n stap extra doen en nog een andere duikt op de tegenovergestelde kant van het speelbord weer op... Deze bewerking van "Rasende Roboter" (HiG 1999 van Alex Randolph) verhoogt de moeilijkheidsgraad door elke pion (vroeger robots) extra mogelijkheden te geven. Daardoor duurt het wat langer om alle mogelijkheden te kunnen overlopen. Het blijft een bijzonder programmeerspel en kan ideaal in het STEM-onderwijs ingeschakeld worden.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15