Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Kingdomino
White Goblin GamesKingdomino

Vertaling beschikbaar.

Cathala Bruno
2016
combinatie
gezellige sfeer
tactiek
2
4
vanaf 5 8j
15'
N
eenvoudig
20,00 EUR 
Nederland 
 
Onderscheiding in 2017, Duitsland Frankrijk, Spiel des Jahres, Deutscher Spiele Preis (nr 06), Pion d'Or   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Breid je eigen koninkrijk met nieuwe gebieden. Let wel op... want alle spelers probeer aanspraak te maken op de beste stukken grond. Lukt het jou om het meest waardevolle koninkrijk samen te stellen?

Uitgebreid:

Kingdomino doet een beetje denken aan Carcassonne... iedere beurt opnieuw leg je een tegels aan. Bij dit spel bouw je niet aan een gemeenschappelijk koninkrijk, maar iedere speler probeert zijn eigen koninkrijk met de meest interessante gebieden uit te bouwen. Hierbij wordt er, bij het begin van het spel, een willekeurige tegel gekozen. Belangrijk is dat de tegels altijd in oplopende volgorde neergelegd worden. Dit wil zeggen dat de tegel met het 'laagste' cijfer op de ommezijde iedere ronde opnieuw het eerste 'gebouwd' zal worden. Met andere woorden: de speler die zijn koning op de eerste tegels plaatste, komt het eerste aan de beurt en mag als eerste zijn koning op een tegels plaatsen, die de volgende ronde gespeeld zal worden. Dit mechanisme zorgt er voor dat je telkens goed moet nadenken... neem ik nu al de interessantste tegel, of zorg ik er voor dat ik de volgende ronde het eerst aan de beurt ben! Hiernaast is het een ongelofelijke uitdaging om in een rooster van 5x5 velden te spelen. Zeker wanneer je weet dat elke tegel, die je niet gepast kan aanleggen, uit het spel verdwijnt! Naast het aanleggen binnen het rooster, moet iedere tegel ook met minstens 1 zijde overeenkomen met de reeds aangelegde tegels. Kingdomino is een snel aan te leren en zeer uitdagend spelletje. Het speelt heel vlot... ook met 2 en 3 spelers. Wat ons betreft is dit spel terecht genomineerd voor 'Spiel des Jahres' !!

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15