Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Abalone
ParkerAbaloneLalet Michel & Lévi Laurent
1997
strategie
tactiek
speel op een rij
2
2
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
N-F
moeilijker
30,00 EUR 
België 
 
Onderscheiding in 1989, Fr, B, D, USA, Ned, Spel van het Jaar, Mensa Game of the Year (High IQ), Auswahlliste Spiel des Jahres   
  
Recensie:
Deze doos valt onmiddellijk op door zijn zeshoekige vorm. Ook de grote zwarte en witte knikkers geven de doos een aparte sfeer. Dat ‘Abalone’ een abstract denkspel is, zal daardoor vrij snel duidelijk zijn. Twee spelers zitten tegenover elkaar en plaatsen hun 14 knikkers (witte of blauwe!?) klaar volgens de beginopstelling. Wie aan de beurt is mag één, twee of drie naast elkaar liggende knikkers één vakje doorschuiven in een richting naar keuze. Daarbij mogen geen andere eigen knikkers verplaatst worden. Liggen in het verlengde van die knikkers 1 of 2 vreemde knikkers, dan mogen die in bepaalde gevallen meegeduwd worden: De aanvaller moet sterker zijn - dit is enkel zo bij 3-1, 3-2 of 2-1 situaties - en er moet een vakje vrij zijn in de duwrichting. Lukt het echter om op deze manier een knikker van de tegenpartij ‘overboord’ te duwen, dan kun je de partij winnen. Wie als eerste zes knikkers van de tegenpartij kan uitschakelen, wint. ‘Abalone’ is een diepgaand spel dat je na elke partij beter onder de knie krijgt. Tegelijkertijd stel je vast dat het aantal mogelijkheden stijgt... Aanval en verdediging moeten goed op elkaar afgestemd zijn om de winstkansen gaaf te houden. Vooruit leren denken en plannen zijn dus een noodzaak. Liefhebbers van abstracte denkspellen hebben hier een pareltje in handen: De spelregels zijn eenvoudig, het spel diepgaand en tal van strategieën zijn mogelijk. Wat moet je nog meer hebben?

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15