Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Roi et Compagnie
HabaRoi et Compagnie

...Vertaling beschikbaar.

Nilsson Nils
2017
dobbelsteen
gokken
2
5
vanaf 5 à 8j
16' tot 45'
N-F
eenvoudig
15,00 EUR 
België 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Stel je koninkrijk samen door de juiste combinaties te dobbelen om zo burgers aan te nemen. Maar pas op voor de draken want die brengen minpunten op.

Uitgebreid:

Dobbelkoning is één van de nieuwe spellen in de familiespellenlijn van Haba. Met behulp van zes dobbelstenen en speelkaarten (= burgers) probeer je een koninkrijk uit te bouwen. In deze doos zitten drie soorten kaarten: dorpskaarten, burgerkaarten en strafkaarten. De dorpskaarten worden per kleur gesorteerd en in vijf stapels naast elkaar gelegd. De burgerkaarten worden geschud en onder elk dorp wordt willekeurig één burgerkaart gelegd. De strafkaarten worden als trekstapel aan de zijkant gelegd. Elke burgerkaart toont voorwaarden: kleurencombinaties, even en oneven cijfers, ... De actieve speler mag drie keer gooien om aan de voorwaarden van een burgerkaart te voldoen. Slaagt hij er in om een juiste combinatie te gooien, dan neemt hij deze kaart en legt deze op een stapel. Zo worden burgers toegevoegd aan zijn koninkrijk. Soms heb je geluk en kan je als bonus ook nog een dorpskaart veroveren: als de achtergrondkleur van de burgerkaart overeenkomt met de kleur van het dorp, dan neem je ook nog eens de bovenste dorpskaart. Ook deze kaart brengt extra zegepunten op. Na je beurt worden de burgerkaarten aangevuld met een nieuwe burgerkaart. Kan je na het gooien van de dobbelstenen geen burgerkaart bemachtigen, moet je een strafkaart nemen en wordt de meeste rechtse burgerkaart uit de rij weggenomen. De overblijvende burgerkaarten schuiven nu één plaats naar rechts en de rij wordt ook aangevuld met een nieuwe burger. Bij enkele burgers kan je een bijzondere actie krijgen. Alle voorwaarden en acties zijn heel duidelijk weergegeven op de kaarten en maakt alles heel overzichtelijk. Dit is een heel luchtig dobbelspel, waarbij je natuurlijk heel veel geluk moet hebben bij het dobbelen. Als familiespel is dit toch wel een hebbedingetje.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15