Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Carcassonne
999 GamesCarcassonne

Vertaling beschikbaar.Klik hier om naar eerste indruk te gaan.

Wrede Klaus-Jürgen
2000
combinatie
speel op een rij
strategie
2
5
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
N
eenvoudig
25,00 EUR 
Nederland 
 
Onderscheiding in 2001, Duitsland + Oostenrijk, Spel van het Jaar, Deutscher Spiele Preis (nr 01), Spiel der Spiele: Spiele mit Freunden   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Verzamel punten door het juist en tijdig inzetten van je horigen als ridder (in steden), struikrover (op wegen), monnik (in kloosters) of boer (in de velden) op de laatst aangelegde tegel van de steeds groeiende regio.

Uitgebreid:

‘Carcassonne’ is een leg- en combineerspel van de bovenste plank. De eerlijkheid gebiedt ons om dit onmiddellijk mee te delen. 72 landschapskaartjes (met stadsdelen, straten, kruispunten, weilanden en/of kloosters) zullen geleidelijk aan het speelbord vormen waarop de spelers hun pionnen (die dienst doen als ridder, handelsreiziger, boer of monnik) kunnen plaatsen. Het zijn deze pionnen die - in samenhang met hun omgeving - voor de noodzakelijke punten moeten zorgen. Op een afzonderlijke puntentabel wordt tenslotte de puntenstand bijgehouden. (Hans im Glück heeft de lay-out van deze tabel sinds de eerste uitgave reeds aangepast, de nieuwe versie is te downloaden op hun site!) Een speelbeurt bestaat steeds uit drie opeenvolgende fasen: een kaartje trekken en aanleggen, eventueel een eigen pion inbrengen op het geplaatste kaartje en indien mogelijk, punten incasseren en een pion terugnemen. Het aantal mogelijkheden bij een spelbeurt is enorm en neemt voortdurend toe: waar leg je het aan? op welke manier leg je het kaartje? plaats je een pion op dat kaartje? welke rol laat je die pion spelen? (Dit laatste is enkel afhankelijk van de plaats waarop je deze pion plaatst: op een klooster wordt de pion een monnik, op een weg is het een handelsreiziger, in de stad speelt hij voor ridder en op het groene veld is het een boer.) hoe snel wil je punten incasseren of hoe lang laat je een andere pion op het speelbord staan? hoeveel punten gun je de andere spelers? enz... Je merkt het al: elke speelbeurt gaat gepaard met een deskundige zoektocht naar een geschikte plaats. Schitterend voer voor tactische spelers met gevoel voor ruimtelijk denken. Dat de plaats en de rol van de ‘boeren’ vaak van doorslaggevend belang zijn, zul je bij het spelen van ‘Carcassonne’ snel doorhebben: deze pionnen kunnen veel punten opbrengen, maar doen dit enkel op het einde... ze blijven dus onaangeroerd staan totdat het laatste kaartje is gelegd. ‘Carcassonne’ is een ideaal tornooispel, er bestaan reeds talrijke varianten. Meestal wordt volgende regel (of een variant daarop) bijkomend ingevoerd: elke speler kan bij zijn beurt steeds kiezen uit twee verschillende kaartjes i.p.v. het ene toevallig getrokken kaartje waarover hij normaal gezien kan beschikken... Deze regel maakt het geluk bij het trekken iets minder groot... Bijkomend voordeel: de spelers kunnen reeds voor hun beurt op zoek gaan naar een geschikte locatie. Op alle vlakken is ‘Carcassonne’ een aanrader!

Meer info op de HONGS website (Historisch Overzicht Nederlandse Gezelschapsspellen):

info HONGS over Carcassonne

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15