Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Klaas Klauter
HabaKlaas Klauter

Vertaling beschikbaar.

Baars Gunter & Nikisch Markus
2017
geheugen
vaardigheid
co÷peratief
2
4
vanaf 5 Ó 8j
16' tot 45'
N-F-D-E-ES-I
eenvoudig
30,00 EUR 
... 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Klaas Klauter moet alle voorwerpen naar de kasteelbewoners terugbrengen, maar dat is niet zo eenvoudig. Met 2 handen moet je touwtjes hanteren die een knikker langs het opstaande spelbord laten balanceren. Kun je de bewoners terugvinden en alles juist bezorgen?

Uitgebreid:

Dit spelbord wordt in de doos opgebouwd en staat verticaal. Aan beide zijden wordt een touwtje vastgemaakt waaraan een kikker bevestigd is. Op die kikker kan een knikker gelegd worden die tijdens het spel niet mag vallen. Door aan de touwtjes te trekken kun je de kikker langs de 'muur' (spelbord) laten bewegen. Er zijn gaatjes in de muur waarin de knikker kan verdwijnen.

In de muur zitten 10 kaarten met kasteelbewoners verstopt die elk een voorwerp in een bepaalde kleur vasthebben. Er bestaat telkens een knikker in dezelfde kleur als het voorwerp en deze knikker moet bij de juiste bewoner terechtkomen. Lukt het om binnen de tijd het voorwerp af te leveren (zonder dat die valt), dan krijgt de speler de bewonerskaart als beloning. Wie de meeste kaartjes heeft op het einde van het spel, wint.In de co÷peratieve variant van het spel wordt er samen aan de touwtjes getrokken. Hier komt geen geheugenspel aan te pas. Er worden 12 kaartjes met kasteelbewoners klaargelegd. De spelers spelen telkens per 2. Ze trekken samen aan de touwjtes en balanceren zo de knikker naar het juiste gaatje in het spelbord. Doordat je met 12 kaartjes speelt, zullen enkele bewoners meerdere keren bezocht worden.Voor ons is vooral de co÷peratieve variant een meerwaarde. Er wordt dan geen geheugen getraind, maar vooral het samenwerken en overleggen/communiceren komt hier heel sterk aan bod.

Het spel oogt zeer mooi. Het bevat wel kleinere onderdelen: balletjes, puzzelstukjes die misschien wat sneller kwijtraken. Opgelet daarvoor, want je hebt ze allemaal nodig om het spel te kunnen spelen.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15