Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Alle eendjes
SelectaAlle eendjes

Vertaling beschikbaar.

onbekend
2000
dobbelsteen
geheugen
verzamelen
2
4
kleuters
15'
N
heel simpel
18,00 EUR 
BelgiŽ 
 
  
Recensie:
Alle (12) eendjes staan te drummen in het eendenhuis om in het water te glijden. De spelers proberen zo vlug mogelijk drie van hun eigen eendjes in de vijver te krijgen.

De eenden zijn in hout gemaakt en zien er allemaal hetzelfde uit. Onderaan is een sticker aangebracht die aangeeft welke kleur deze eend heeft. Het spel wordt in de doos gespeeld. Maar eerst moet een kartonnen eendenhuis in elkaar gestoken worden. Aan beide zijden van de steiger worden zes eenden geplaatst. Die staan nu te drummen om via de glijplank in het water te zwemmen.

Elke speler krijgt een kleur aangewezen. Wie aan de beurt komt, dobbelt en mag 1 tot 3 eenden op de steiger opzij duwen zodat die naar beneden glijden. Eenden die tot de kleur behoren van de speler, blijven in het water. Andere eenden worden terug op de steiger gezet. Wie het eerst drie eigen eenden in de vijver krijgt, wint dit geheugenspel.

Idee lijkt goed, maar de uitwerking kon veel beter. Het eendenhuis b.v. mag niet telkens door kleuters opgebouwd en afgebroken worden. De eenden staan voor een stuk verdekt onder het dak van het eendenhuis. Ik zie niet goed in hoe kleuters de volgorde van de kleuren kunnen onthouden van eenden die ze voor een stuk niet kunnen waarnemen. Het opzij duwen van eenden zorgt ook voor problemen. Als je iets te hard duwt, gaan er meer eenden naar beneden dan gepland. Bovendien blokkeren de eenden soms de glijplank en moet er lichtjes geschud worden (zoals aangegeven in de spelregels). Dit zal voor de nodige irritatie aan tafel zorgen. Neen, het thema leek goed, maar de uitwerking kon stukken beter.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15