Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Walls of York
Cranio CreationsWalls of York

Vertaling beschikbaar.

Venturini Emiliano
2018
verbinden
strategie
combinatie
2
4
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
E
eenvoudig
35,00 EUR 
Italië 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Probeer, rekening houdend met het decreet van de koning, zo snel mogelijk de meest belangrijke gebouwen van je stad te ommuren. Lukt het jou om zoveel mogelijk punten te verzamelen én de vikingen op afstand te houden?

Uitgebreid:

De spelers vormen met vier dubbelzijdige tegels een identiek landschap dat uit 8x8 vakjes bestaat. Deze 4 tegels worden in een frame geplaatst om verschuiven te verhinderen.

De belangrijkste architecten (lees spelers) van het land komen samen in het noorden van Engeland. Daar rijst immers de stad York op uit zijn grondvesten en wordt ze beetje bij beetje omringt door imposante muren. Deze moeten de belangrijkste gebouwen beschermen tegen een invasie door de gevreesde Vikings.

Het is de Koning die via een decreet bepaalt welke gebouwen tot de stad behoren. De architect die erin slaagt om als eerste de “gewenste” stad en tevens de meest waardevolle gronden te ommuren wordt beloond.

Na wat eenmalig knutselwerk heeft men een toren gebouwd waarmee men het decreet van de koning kan aangeven. Daar worden drie dobbelstenen in drie specifieke domeinen gedropt. Het aantal ogen op de dobbelsteen geeft aan hoeveel kerken, bronnen en markten er minstens in de ommuurde stad aanwezig moeten zijn.

Beurt na beurt wordt er een speciale “bouw-dobbelsteen” gegooid die aangeeft hoeveel muurdelen de spelers nemen en op welke wijze men moet bouwen. Is je stad eerder ommuurd dan die van je medespelers, ontvang je de aangegeven muntstukken op deze dobbelsteen.

De gronden waarop muntstukken staan aangegeven in je ommuurde stad zorgen voor extra inkomsten. Maar het aantal afgebeelde vikings bepaalt wie er geplunderd wordt en zo geld verliest. Dit volledige gebeuren wordt tweemaal uitgevoerd. Winnaar is hij die op het einde het meeste geld heeft verworven.Bedenkingen

Dit eenvoudig familiespel is in 4 stappen uitgelegd.

Vorm een identiek speelbord voor elke speler. Bepaal het decreet van de koning. Gooi de bouw-dobbelsteen en iedereen plaats de muren overeenkomstig de afbeelding, indien je stad al volledig ommuurd is ontvang je de aangegeven geldstukken. Neem het aantal muntstukken en vikings afgebeeld in je ommuurde stad. De speler met de meeste vikings wordt geplunderd.

De tijdsduur van 30 min is correct, de leeftijd van 8+ is wat overdreven... we denken dat jongere kinderen zeker dit spel kunnen spelen.

Het materiaal is top. Stevige kartonnen tegels, stevige toren, grote muntstukken maar één groot minpunt... in tegenstelling tot het andere materiaal zijn delen om het frame mee te maken, waarin je de vier tegels van het spelbord moeten plaatsen, van heel povere kwaliteit. Hierdoor blijven de spelbordtegels vershuiven, wat heel ergerlijk is tijdens het spel. Los hiervan is Walls of York een leuk, eenvoudig en verrassend spel dat meermaals gespeeld zal worden.Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15