Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Chicago 1875: City of the big Shoulders (#26)
QWG - Quined Master Print Edition SeriesChicago 1875: City of the big Shoulders (#26)Chandler Raymond III
2019
simulatie
optimaliseren
strategie
2
4
vanaf 13 à 15j
heel lang
E
complex
80,00 EUR 
Nederland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Een stevig spel met als thema de grote brand in Chicago van 1871.

Uitgebreid:

De grote brand van Chicago in 1871 die 2 dagen duurde en pas doofde nadat het begon te regenen verwoestte een groot deel van de stad. Wij zijn investeerders en ondernemers die hun schouders onder de heropbouw van de stad Chicago zetten.

Er worden 5 ronden gespeeld die elk uit 5 fasen bestaan.Je bezit wat spaargeld en je helpt bij de heropbouw door een nieuw bedrijf op te starten. Je krijgt 30% van de aandelen van je net opgericht bedrijf en je geïnvesteerd kapitaal bepaalt de waarde van elk van de 10 aandelen. Met later gemaakte winst kan je opteren om opnieuw een nieuw bedrijf op te starten ofwel aandelen te kopen van een van je eigen bedrijven of dat van je medespelers. Dit alles wordt betaald met je persoonlijk kapitaal. Waarom zou je niet investeren als het geld onder je matras toch niets opbrengt.In fase 2 help je bij de heropbouw van Chicago door het plaatsen van actietegels.

In fase 3 plaats je eigen pionnen ( zakenpartners ) op de verschillende actietegels waardoor je arbeiders, verkopers, automatisatie van je fabriek enz. kunt bekomen.

In fase 4 gaat men over tot aankoop van grondstoffen waarmee je onderneming goederen kan produceren welke je verkoopt op de markt. De opbrengst van deze verkoop wordt evenredig verdeeld onder de aandeelhouders volgens het aantal aandelen in hun bezit.

Tevens wordt de waarde van het aandeel van het betreffende bedrijf aangepast naargelang de gemaakt winst.

Fase 5 is een opruim fase waar alles wordt klaargezet voor de volgende ronde.Na 5 ronden wordt er gekeken wie het meeste geld bezit. Dit omhelst de waarde van je aangekochte aandelen, het cash geld in je persoonlijke bezit en het verworven geld volgens de vooropgestelde einddoelen.BeoordelingDit is geen gezelschapsspel dat men eventjes vlug vlug op tafel legt. De vooropgestelde 2 1/2 uur zijn wel erg krap berekend. Reken hierbij nog een goed uurtje speluitleg voor niet kenners en dan besef je dat je best niet te laat op de avond start.

Het goed afwegen wat men in elke fase gaat doen zorgt soms wel voor lange wachttijden bij de andere spelers.

De spelregels zijn heel duidelijk geschreven alhoewel er nog enkele onduidelijkheden zijn die beantwoord worden in de FAQ op BGG

Het spelbord is sober en hoort volgens mij ook zo bij zo’n type spel.

De gebruikte symbolen zijn erg duidelijk en geven zeer goed aan wat men ontvangt, hoe de geldstroom verloopt etc. Men had beter een ander type figuurtje gebruikt voor de verkoper en de manager in plaats van het verschil tussen beige en bruine kleur.

Je speelt beter met pokerfiches als betaalmiddel in plaats van het ingesloten papieren geld want het verhandelen en ruilen van geldeenheden is een van de meest gestelde handelingen in dit spel.

Omdat je zowel investeerder als ondernemer bent is het erg belangrijk dat je beide geldstromen goed gescheiden houdt. Het is immers een frequent gemaakte fout bij beginners. Hou je van stevige gezelschapsspellen met een lage geluksfactor dan is deze combinatie van een type 18XX en een “working placement” euro-stijl spel een echte aanrader.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15