Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Getaway Driver
999 GamesGetaway Driver

Vertaling beschikbaar.

Jeff Beck
2019
tactiek
simulatie
combinatie
1
2
vanaf 9 12j
16' tot 45'
N
moeilijker
20,00 EUR 
Nederland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

1 speler is de chauffeur en moet uit de stad ontsnappen, de ander is de politie en moet de chauffeur arresteren. Een realspace (= speelveld wordt bepaald door de grootte van de tafel en eventuele obstakels die er op staan) tegellegspel.

Uitgebreid:

Een speelronde gaat als volgt:

- De politie (speler) legt tegels aan de tegel met de vluchtauto op.

- De chauffeur (speler) verplaatst zijn auto. Hij draait gedekte tegels waar hij naartoe rijdt om. Afhankelijk van de symbolen op de tegel legt hij er een gevaarfiche op. Om op een tegel met gevaarfiche te blijven staan moet de chauffeur een kaart met corresponderend symbool afleggen om een stunt uit te voeren.

Staat er een politiebadge (met getal) op een tegel die wordt omgedraaid, dan krijgt de politie het aangegeven aantal badges.

Stonden er politievoertuigen op de tegel waar de chauffeur zijn beurt begon, dan volgen ze hem naar de nieuwe tegel. Komen ze op een tegel met gevaarfiche, dan crashen ze (uit het spel).

- De politie verplaatst zijn voertuigen. Deze kunnen over gedekte tegels rijden en zelfs over velden waar nog geen tegels liggen.

- Er wordt gecontroleerd of er minstens 1 politievoertuig op de tegel met de chauffeur staat.

Indien wel, verschuift de aanwijzer op het achtervolgingsspoor 1 veld rechts. Indien niet, naar links.

- De politie mag een opwaardering (extra voertuigen of obstakels) kopen met zijn verdiende politiebadges.

De politie wint als de aanwijzer op het achtervolgingsspoor op het uiterst rechtse veld komt.

De chauffeur wint als de politie niet voldoende tegels meer heeft om aan te leggen.Het 'realspace'-concept, waarbij het speelveld net zo groot is als de tafel waarop je speelt (je mag de tegels dus niet verschuiven als je aan de rand komt) en je om eventuele voorwerpen die er op staan heen moet bouwen is interessant, maar de andere spelmechanismen werken helaas minder goed.

De basis van 'Getaway Driver' is op zich heel simpel. Maar er zijn veel "kleine regeltjes" waar je rekening mee moet houden, zoals de voorwaarden voor het plaatsen van een gevaarfiche. (Indien dit symbool er staat niet..., indien dat symbool er wel staat..., indien er een speeltuk staat niet....)

Dit maakte de solo-variant voor ons zelfs onspeelbaar.Het spel biedt je de mogelijkheid om met open of gesloten tegels te spelen en het aantal bergplaatsfiches (die de chauffeur in staat stellen om kaarten opnieuw te gebruiken) aan te passen. Twee factoren die een grote invloed hebben op de balans van het spel.

Je moet hier zelf wat mee experimenteren om te zien wat de beste moeilijkheidsgraad voor beide spelers is.Vormgeving is mooi en overzichtelijk met uitzondering van enkele tegels waarop o.a. een trap of een rivier staan i.p.v. een straat. Hier verduidelijken de regels niet of je hier mag over rijden. (Wij veronderstelden van wel.)

Bijgevoegd zat een stickervel met veel kleine stickers, maar geen aanwijzingen waar ze te kleven. De stickers blijven niet goed kleven en er zijn er niet genoeg om alle onderdelen te bekleven.Al met al is Getaway Driver geen slecht spel voor twee spelers die van een tactisch spel met een portie geluk houden. Het is echter niet de spannende hoge snelheidsachtervolging die het belooft te zijn.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15