Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Hamstern
Amigo SpieleHamstern

Dit spel heeft een educatieve meerwaarde.Vertaling beschikbaar.

Staupe Reinhard
2003
verzamelen
kaart
kans
2
4
vanaf 5 à 8j
15'
D
heel simpel
10,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Kinderen proberen sets van 6 appeltjes, nootjes of worteltjes te verzamelen. Maar in eenzelfde beurt mogen geen kaartjes van dezelfde soort omgedraaid worden. Wie durft risico's te nemen?

Uitgebreid:

Het ‘oude’ doosje uit 1999 werd gelukkig ook opgenomen in de reeks heruitgaven van Amigo. ‘Hamstern’ blijft boeien voor de doelleeftijd. Opmerkelijk is dat deze nu verlaagd werd van 6 naar 5 jaar... Twee tot vier hamsters (= spelers) leggen hun wintervoorraad aan. Ze zijn daarbij op zoek naar noten, appelen en wortels. Bij hun zoektocht hebben ze een leuk spelletje bedacht waarin het getal 6 heel belangrijk is. Wie aan de beurt is trekt een willekeurige kaart uit de centrale (verdekt liggende) kaartenhoop en legt deze open. Daarop staan 1, 2 of 3 noten, appelen of wortels. Na deze actie mag de speler aan beurt nog een tweede, derde en zelfs vierde kaart omdraaien. (Meer is in geen geval toegestaan in eenzelfde beurt.) Let wel... meerdere kaarten omdraaien lijkt erg aantrekkelijk maar houdt ook een gevaar in want als twee direct na elkaar omgedraaide kaarten tot dezelfde voedingssoort behoren, dan gaan alle omgedraaide kaarten naar de gemeenschappelijke aflegstapel! Als een speler echter tijdig stopt (of wat geluk heeft...) dan mag hij alle verzamelde kaarten in zijn eigen voorraadkamer leggen. Dit is de ruimte voor zich op tafel. Hij sorteert daarbij alle kaarten per soort en legt ze zodanig dat de getallen bovenaan elke kaart zichtbaar blijven. Hierna moet hij nog twee controles uitvoeren: elke reeks (noten, appelen of wortels) waarvan de som reeds groter is dan 6, moeten direct op de aflegstapel gelegd worden. Is de som van één (of meer) reeksen exact 6, dan scoort hij een punt en moeten ALLE verzamelde kaarten weggelegd worden. De volgende beurt moet deze speler dus opnieuw beginnen. Wie uiteindelijk als eerste drie punten kon verzamelen, wint dit spannende gok- en verzamelspelletje. Goed uitkijken en op tijd stoppen zijn hier de regel. Wie te vaak het geluk tart, zal vaak met lege handen naar huis gaan. ‘Hamstern’ is een prima spelletje voor kleuters van de derde kleuterklas en kinderen van het eerste leerjaar. Tellen tot zes met de getallen 1, 2 en 3 worden grondig ingeoefend. Het speelse element van doorgaan of stoppen zorgt voor een spannend spelverloop. Jammer dat de puntentelling op een apart blaadje moet gebeuren... Speltechnisch werd geen enkele spelregel aangepast. Alleen is de hoeveelheid kaarten aangepast (aan de grotere verpakking). Enerzijds werd het aantal kaarten per voedselsoort opgevoerd van 10 naar 13. Nu zijn er telkens 5 kaarten met één, 5 kaarten met twee en 3 kaarten met drie eenheden aanwezig (i.p.v. 4-4-2). Anderzijds werden puntenkaarten aan het doosje toegevoegd. Dit is een prima keuze. Hierdoor is het bijhouden van de puntenstand een stuk gemakkelijker en moet geen papier en potlood gezocht worden. Voor de jongere doelgroep is dit trouwens een must. Wie ‘Hamstern’ nog niet kent én thuis een aantal kleuters heeft rondlopen, moet niet aarzelen: dit is een leuk en spannend gok- en verzamelspelletje waarbij sommen met de getallen 1, 2 en 3 moeten gemaakt worden.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15