Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Hellapagos
GigamicHellapagos

Vertaling beschikbaar.

Gamelin Laurance & Gamelin Philippe
2019
co÷peratief
gezellige sfeer
bluf
3
12
vanaf 9 Ó 12j
16' tot 45'
E
eenvoudig
20,00 EUR 
Frankrijk 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Als schipbreukelingen spoelen jullie aan op een verlaten eiland. Zorg iedere beurt voor voldoende vis en drinkwater en bouw zeker genoeg vlotten voor de storm opkomt! Maar kan je iedereen wel vertrouwen?

Uitgebreid:

In dit spel komt het er op neer om samen zo snel mogelijk het eiland te verlaten. Hiervoor doet iedereen een beroep op elkaar. De ene speler zet in op het verzamelen van vis of drinkwater terwijl de andere verder werkt aan de vlotten (1 per speler). Na iedere beurt moet iedereen eten en drinken om te overleven, waardoor de voorraad slinkt... en terug dient aangevuld te worden in de volgende ronde.

Spelers kunnen er echter voor kiezen om, tijdens hun beurt, een 'wrakkaart' te nemen. Dit zijn attributen die je in het scheepswrak kan terugvinden (extra eten of drinken, maar ook pistolen en munitie). Deze kaarten kan je om het even wanneer in je beurt gebruiken om de groep te helpen... of een medespeler bv uit te schakelen.

Het spel eindigt wanneer je als groep voldoende vlotten, eten Ún drinken hebt om met de 'levenden' te ontsnappen. Wordt de stormkaart getrokken, ben je verplicht om na deze beurt te ontsnappen. Heb je echter geen genoeg vlotten, eten of drinken, beslist de groep (door stemming) wie er al dan niet mee kan. Lukt het om met de ganse groep te ontsnappen... of winnen maar enkele spelers het spel.Hellapagos start als een co÷peratief spel. Dit gaat goed tot op het moment dat een speler beslist om voor zichzelf te spelen, of een andere speler aan te vallen. Vanaf dan merk je dat iedereen zijn tactiek verandert naar 'competitie'. Dit maakt van Hellapagos een verrassend en boeiend spel tegelijk. Ons viel het wel op dat als het iedere ronde opnieuw lukt om aan de voedselvoorwaarden te voldoen (door wrakkaarten waarbij je extra water of vissen mag nemen), het spel eerder saai aanvoelt... er gebeurt dan te weinig. Vanaf dat het systeem van andere spelers wegstemmen of liquideren in gang gezet wordt, wint het aan pit.

Hiernaast merkten we dat een spel met 6 Ó 7 spelers (of zelfs meer) veel leuker is dan een spel met 3.

Om die redenen vinden we dat Hellapagos zeker in de categorie spellen voor grote groepen thuis hoort en hier dan ook heel goed scoort. Met 3 spelers is het echter niet aan te raden.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15