Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Europa Tour
Schmidt SpieleEuropa Tour

Dit spel heeft een educatieve meerwaarde.

Moon Alan R. & Weissblum Aaron
2002
combinatie
educatief
simulatie
2
4
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
N-F-D-E
eenvoudig
23,00 EUR 
tweedehands 
 
Onderscheiding in 2003, Duitsland & Oostenrijk, Beste Kartenspiel Fairplay (3), Spiel der Spiele: Spiele für Familien   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Probeer als eerste een reis door Europa te plannen. Vanuit een (willekeurig) startland reis je daarbij naar een buurland of neem je de boot of het vliegtuig.

Uitgebreid:

Probeer als eerste een reis door Europa te plannen. Vanuit een (willekeurig) startland reis je daarbij naar een buurland of neem je de boot of het vliegtuig. Het speelbord bepaalt daarbij wat de mogelijkheden zijn. Alleen tussen landen van eenzelfde kleur (er zijn 5 verschillende kleuren) kan per vliegtuig gevlogen worden. Bootverbindingen worden d.m.v. streeplijnen aangeduid. Het doel van dit spel is simpel maar alleen wie een goed overzicht behoud op de kaart van Europa, wat geluk heeft en creatief is in het zoeken naar oplossingen, heeft kans op succes. Bij het begin van het spel ontvangt elke speler een statiefje en worden alle kaarten goed door elkaar geschud. In deze voorraad komt elk Europees land precies één keer voor. Naast 10 neutrale bootkaarten zijn er per aanwezige kleur twee vliegtuigkaarten in het spel. Elke speler trekt verdekt de nodige 10 kaarten en bekijkt deze één na één. Elke kaart moet direct na het bekijken op een plaats naar keuze in het statief geplaatst worden. Op deze manier wordt de startopstelling bepaald. Heel waarschijnlijk zit deze volgorde nog boordevol fouten. Vaak komt het voor dat slechts 2 of 3 kaarten netjes na elkaar passen of staan interessante kaarten op de verkeerde plaats. Vanaf nu wordt beurt na beurt aan deze volgorde gesleuteld door het wegnemen en vervangen van een kaart. Wie aan de beurt is, neemt eerst ofwel de bovenste kaart van de verdekte stapel ofwel één van de vijf openliggende kaarten. Vervolgens kiest de speler in zijn statief een plaats uit voor deze nieuwe kaart. De weggenomen kaart wordt steeds open op een van de 5 stapeltjes gelegd. Bij dit alles gelden heel eenvoudige principes: Zowel de eerste als de laatste kaart in de reeks moet een landkaart zijn. Opeenvolgende landkaarten moeten buurlanden zijn. Een vliegtuigkaart past alleen tussen twee landen van dezelfde kleur als het vliegtuig en een bootkaart staat tussen twee landen die met een streeplijn met elkaar verbonden zijn. Alleen als de volledige kaartenreeks van begin tot eind aan deze voorwaarden voldoet en hierdoor mooi van land naar land kan gereisd worden, is de opdracht volbracht. Naast hopen op wat geluk moet een speler voortdurend alle openliggende kaarten bekijken, nieuwe reisroutes bedenken, onthouden welke landen al werden weggenomen en vooral de vliegtuig- en bootkaarten goed benutten. Met dit spel leer je plannen en keuzes maken maar bovenal de kaart van Europa kennen... Moldavië, Litouwen, Slovenië en andere 'nieuwe' landen zullen snel een plaats krijgen op je mentale kaart. Dit is een prima aanrader voor liefhebbers van stillen combinatiespellen. Wie dit alles heeft gelezen en het spelletje 'Racko' kent, zal wellicht zelf reeds enkele parallellen ontdekt hebben...

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15