Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Elephants on Parade (Olifantenparade)
Ravensburger (Beleduc)Elephants on Parade (Olifantenparade)Mitchel Peter J. & Robert W.
2003
dobbelsteen
educatief
verzamelen
2
4
kleuters
15'
N-F-E
heel simpel
18,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Elke kleuter krijgt een speelbord waarop grote en kleine gekleurde cirkels te zien zijn. De kleurencombinaties zijn steeds verschillend. Midden op tafel worden 8 grote en 24 kleine olifanten klaar gezet. Deze dieren zijn ook in verschillende kleuren uitgevoerd.

Wie aan de beurt komt, gooit de twee kleurendobbelstenen. Iedereen bestudeert nu het resultaat. Bij de start van het spel moet iedereen de juiste grote olifant op het eerste grote gekleurde vak zien te krijgen. Een olifant past indien de kleur op de dobbelsteen overeenkomt met de kleur van de eerste cirkel op je speelbord. Let op: iedereen speelt nu tegelijk. Het is dus niet enkel de speler aan beurt die een olifant kan plaatsen. Als op je speelbord al olifanten staan, moet je gewoon naar het kleur van het volgende vrije vak kijken. De eerste twee olifanten zijn groot (papa en mama) en de volgende zes zijn beduidend kleiner (kindjes). De olifanten zijn zo ontworpen dat hun slurf precies in de staart van een andere kan haken, zodat het effect van een stoet aan elkaar hangende olifanten ontstaat. Mooi om zien.

Wie op deze wijze als eerste zijn speelbordje vol krijgt met de gepaste olifanten wint het spel.

In een spelvariante voor heel jonge kleuters wordt met slechts één dobbelsteen gegooid. Nu moeten de olifanten niet in volgorde (van links naar rechts) worden geplaatst, maar mag elke olifant van de gegooide kleur een plaats krijgen op het cirkeltje van dezelfde kleur.

In de Nederlandstalige spelregels wordt helaas nogal slordig omgegaan met de beschrijving van de spelvoorbereiding. Moet je nu de olifanten wel of niet plaatsen op de speelborden bij de start van het spel? Twee zinnen na elkaar wordt dit tegengesproken. Gelukkig is het boekje meertalig zodat je het spel correct kan starten.

Kleuters spelen dit heel graag. Doordat iedereen het gevoel heeft steeds aan de beurt te zijn, verhoogt de concentratie en de verwachting van de spelers. Het blijft uiteraard maar dobbelen, kleuren vergelijken en olifantje plaatsen. Maar het mooie spelmateriaal en het gelijktijdig mogen spelen, verhoogt het spelplezier.

De doos is veel te groot voor de vier kartonnen speelborden en de linnen zak met pionnen. Dat kon kleiner en misschien daardoor wat goedkoper. Maar het spelmateriaal is wel voortreffelijk afgewerkt.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15