Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Take 5!
999 GamesTake 5!

Vertaling beschikbaar.

Kramer Wolfgang
2002
kaart
speel op een rij
tactiek
2
10
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
N
eenvoudig
10,00 EUR 
Nederland 
 
Onderscheiding in 1994, Duitsland en USA, Auswahlliste Spiel des Jahres, Deutscher Spiele Preis (nr 01), Beste Kartenspiel Fairplay (1-94)   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Op tafel worden 4 oplopende getalrijen gevormd. In elke ronde kiezen de spelers gelijktijdig een getallenkaart uit. Wie niet kan aanleggen of de zesde kaart in een rij moet plaatsen verdient minpunten.

Uitgebreid:

Samen met Uno is dit waarschijnlijk een van de meest succesvolle kaartspellen ooit uitgegeven. Het doosje bevat 104 kaarten (genummerd van 1 tot 104), elk met één of meer ‘strafpunten’. Welke kaarten er uiteindelijk gebruikt worden, is afhankelijk van het aantal deelnemers: bij 4 spelers b.v. worden de kaarten van 1 t.e.m. 44 gebruikt, bij 7 spelers, van 1 t.e.m. 74. Hierdoor beschikt elke deelnemer steeds over tien handkaarten en liggen de vier resterende kaarten open op tafel als startkaarten voor vier op te bouwen rijen. Doel van het spel is heel eenvoudig (althans in woorden): verzamel zo weinig mogelijk strafpunten. Hoe je dit het best doet, kun je enkel al doende leren. In het begin lijkt alles op gokwerk en toeval te berusten... geoefende spelers zullen dit ten stelligste ontkennen! Alle spelers zijn steeds tegelijkertijd aan de beurt. Ze kiezen elk een handkaart en leggen deze verdekt voor zich neer. Na het omdraaien zijn de spelers ‘van klein naar groot’ (volgens de uitgespeelde kaart natuurlijk) aan de beurt en leggen hun kaart in de rij waar hun kaart - in oplopende volgorde - het dichtst bij aanleunt. Elke rij biedt echter slechts plaats voor vijf kaarten. Wie toch de 6de kaart in een rij moet leggen, heeft ‘pech’ en moet ‘plaats maken’ door de hele rij weg te nemen. Alleen zijn ‘zesde’ kaart blijft liggen en wordt de nieuwe startkaart. Ook een speler die een lagere kaart uitspeelt dan kan aangelegd worden, moet plaats maken en incasseert dus strafpunten... Zowel met 2 als met 10 spelers is ‘6 Nimmt’ een heel bijzonder spel. Hoe meer spelers, hoe meer ‘geluk’ je moet hebben, hoe minder spelers, hoe kleiner de kansfactor... Ook in de klas kan dit spel goed gebruikt worden. Zowel getallenkennis als deductief denken kunnen erdoor ‘getraind’ worden. (b.v. In welke rij past elke uitgespeelde getalkaart? Welke kaart speel je het best uit? enz.) Om het ‘verzamelen’ in een positief daglicht te stellen kan daarom eerst gespeeld worden om zoveel mogelijk kaarten (later ‘punten’). Pas later kunnen dan alle spelregels ingevoerd worden.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15