Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Witzzle Pro
Kaidy Educational ResourcesWitzzle Pro

...Dit spel heeft een educatieve meerwaarde.Vertaling beschikbaar.

onbekend
1999
educatief
rekenen
dobbelsteen
1
24
vanaf 5 8j
16' tot 45'
E
eenvoudig
18,00 EUR 
USA 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

40 opdrachtkaarten tonen een 3x3x raster waarin de cijfers 1-9 voorkomen. In elke kaart zit steeds een rij, kolom of diagonaal van drie cijfers waarmee elk doelgetal van -12 tot +36 kan bekomen worden.

Uitgebreid:

Een "witzzle" is een "witty puzzle", een leuke, pittige puzzel. Elk van de 40 beschikbare puzzelkaarten bestaat uit een tabel van 3 op 3 vakjes waarin de getallen 1 tot en met 9 geplaatst zitten. De uitgever voorziet 10 makkelijke puzzels (met sterretjes) en 30 geavanceerde (met maantjes). Onderin het doosje zitten drie zeszijdige dobbelstenen: een gewone witte dobbelsteen met de cijfers 1-6, een zwarte die enkel 0 of 6 toont en een groene die bestaat uit de getallen 0, 6, 12, 16, 24 en 30. Een tabel in het spelregelboekje legt uit met welke kaarten en dobbelstenen je moet spelen om n van de zeven verschillende moeilijkheidsgraden in te oefenen. Ik kies er eentje uit level 4. De witte en zwarte dobbelstenen bepalen een doelgetal van 1 tot 12. Ik gooi en lees een 5 en 6. Hun som is 11. Dit is het doelgetal. Een willekeurige kaart wordt getrokken. Die ziet er als volgt uit: 5-6-1 7-8-3 2-9-4 Elke medespeler probeert nu zo vlug mogelijk een berekening te maken met elk van de drie getallen uit dezelfde kolom, rij of diagonaal om het doelgetal 11 te vinden. Met de eerste rij kan je b.v. (5+6)x1 berekenen, de onderste rij biedt 9+4-2, de derde kolom bevat 3x4-1, de middelste kolom toont 8+9-6 en n van de diagonalen geeft 2+8+1. Genoeg variatie zou je denken. Het wordt nog verbazender als je leest dat elke puzzelkaart zo ontworpen is dat elk mogelijk doelgetal tussen -12 en 36 kan gevonden worden. Om een negatief doelgetal te vormen, spreken de spelers wel eerst vooraf af dat de witte en zwarte dobbelsteen nu negatieve getallen voorstellen. Dat betekent dat elke kaart oplossingen verbergt voor 49 doelgetallen (inclusief de nul)! De kaarten met sterretjes zijn de enige die de doelgetallen 1-12 bevatten en die slechts met optellingen en aftrekkingen kunnen gevonden worden. Verbazend is het minste wat je kan zeggen. Dit knappe rekenspel kan alleen, met twee of in kleine groepjes gespeeld worden. Je kan afspreken dat iemand punten scoort als hij als eerste het doelgetal berekent, maar je kan evengoed eisen dat iemand maar scoort als hij minstens twee verschillende oplossingen presenteert. De firma verkoopt op hun website een prachtige handleiding (met o.a. de oplossingen van alle kaarten) met veel tips en suggesties. De stijl van de puzzelkaarten bekoort ons Europeanen niet meteen.. Blauwe vakjes op een paarse achtergrond met gelukkig duidelijk grote witte cijfers is niet meteen onze huisstijl. Maar het spelconcept is wel verbluffend. Leerlingen gaan spontaan aan het rekenen, leren de volgorde van bewerkingen gebruiken en vragen bij heel veel leerkrachten om zelfs tijdens de pauze te mogen doorwerken. Ideaal spel om de beruchte 'ongecijferdheid' te vermijden...

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15