Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Pipeline: Wie bereikt als eerste de Overkant?
University GamesPipeline: Wie bereikt als eerste de Overkant?

Dit spel heeft een educatieve meerwaarde.Vertaling beschikbaar.

onbekend
2004
constructie
dobbelsteen
vaardigheid
2
4
vanaf 5 8j
16' tot 45'
N-F
eenvoudig
18,00 EUR 
USA 
 
Onderscheiding in 2004, Nederland, Nominatie Speelgoed van het Jaar   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Elke speler probeert in dit driedimensionale spel als eerste vanop zijn startpunt een doorlopende buis te monteren naar de overzijde van het speelbord. Een draairad bepaalt welk stuk daarbij moet gebruikt worden.

Uitgebreid:

University Games heeft een 'oldie' opgevist, wat aangepast en opgefrist. Aan het basisidee - maak als eerste een verbinding met de overzijde van het speelbord - werd niet geraakt. Opnieuw kunnen 2, 3 of 4 spelers aan het spel deelnemen. Vooral met 2 of 4 is het leuk want dan is er de meeste (en eerlijkste) interactie. Bij 3 is er n iemand die geen 'directe' opponent heeft. De belangrijkste aanpassing t.o.v. de vroegere uitgave (zie S.O.S. Plombier) is het vervangen van het draairad door een dobbelsteen. Wie aan de beurt komt, dobbelt en schuift een speelstuk op de eigen leiding. Daarbij moet je goed uitkijken, wat plannen en vooral hopen dat je de juiste keuze maakt. Dat laatste blijkt natuurlijk pas later. Jammer dat de dobbelsteen hier soms zo dominant is. Veel keuze is er vaak niet. Vooral als je steeds hetzelfde leidingtype dobbelt zul je snel wat gefrustreerd toekijken. Een bouwstuk weghalen is in geen geval toegelaten. Dit zou nochtans een leuke - en waardevolle - aanpassing zijn van de basisspelregels. Bovendien zou deze regel de interactie tussen de spelers nog vergroten. Nu kun je alleen proberen iemand in een bepaalde richting te duwen door - bewust of niet - boven, onder of naast zijn leiding te passeren. Ook het afsluiten van een van zijn aanbouwpunten is een mogelijkheid. Dit laatste gebeurt echter alleen als bij de dobbelsteenworp een sluitstuk te voorschijn komt. Hierdoor kan vaak niet op het meest interessante tijdstip ingegrepen worden... Pipeline blijft intrinsiek een leuk en aantrekkelijk spel maar mist toch wat diepgang. Met een beetje meer creativiteit zou er een nog rijker spel van gemaakt kunnen worden. Wij hebben hier alvast een hele waslijst tips klaarliggen. Nu nog wachten op een vraag van University Games...

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15