Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Clans
Winning MovesClans

Vertaling beschikbaar.Klik hier om naar eerste indruk te gaan.

Colovini Leo
2002
tactiek
verzamelen
2
4
vanaf 9 12j
16' tot 45'
N
eenvoudig
18,00 EUR 
Belgi 
 
Onderscheiding in 2003, Duitsland, Oostenrijk en Nederland, Deutscher Spiele Preis (nr 03), Nominiert fr das 'Spiel des Jahres', Spiel der Spiele: Spiele fr Familien   
  
Recensie:
Het speelbord omvat 60 gebieden onderverdeeld in 12 regio's. Deze regio's zijn door stromen en meren van elkaar gescheiden. Elke regio bestaat uit vijf landschappen (bergen, bossen, grasvlakte en steppe) die in het begin van het spel bezet worden door vijf verschillende gekleurde hutten. Deze vijf kleuren komen overeen met vijf Clankaartjes waarvan iedere speler er bij aanvang van het spel, in het geheim, n van ontvangt. Het is de bedoeling om met jou kleur de meeste punten te verzamelen. Wie aan beurt is mag alle hutten uit n gebied verplaatsen naar een aanliggend niet leeg gebied. In het begin is dit n hut, later kunnen het er meer zijn. Wanneer er 7 of meer hutten in een gebied staan dan mogen deze niet meer verplaatst worden. Een dorp wordt pas gesticht als een hut of een verzameling van hutten omgeven is door lege gebieden. Nu volgt een waardering. Aan de rand van het speelbord is er een tabel die aangeeft in welk van de 5 periodes men beland is. In deze 5 periodes kunnen 12 dorpen gesticht worden. De speler die het dorp sticht krijgt hiervoor de bovenste bonusfiche die op het einde van het spel een extra punt opbrengt. Elke periode toont een goed, levensbevorderlijk, landschap en een slecht landschap. Wordt een dorp gesticht in een positief landschap dan krijgt het extra bonuspunten afhankelijk van de periode. In het andere geval brengt het dorp helemaal niets op. Zijn alle vijf de kleuren in het dorp aanwezig dan vallen alle kleuren die slechts eenmaal aanwezig zijn eruit. Elk overblijvend kleur krijgt nu een punt voor elke hut aanwezig in het dorp. Deze punten worden met behulp van de gekleurde telstenen aangegeven op de waardetabel. Het spel eindigt van zodra het twaalfde dorp gesticht wordt. Alle spelers maken nu hun geheim kleur bekend en tellen bij hun telsteen de verworven bonusfiches op. Hij met de meeste punten wint het spel. Clans is een vlot, tactisch spel dat een goede half uurtje duurt. Probeer je tegenstanders zo lang mogelijk in het ongewisse te laten met welk kleur je speelt. Vergeet ook niet dat er op het einde van het spel heel wat meer punten te verdienen zijn bij het stichten van een dorp in een gunstig landschap. Het is dus niet erg aangewezen om teveel eigen hutten in het begin van het spel in een dorp onder te brengen. Het spel bekoort maar het geeft geen wouw, dat is het-gevoel. Ook grafisch valt het speelbord wat tegen en de kleurloze kartonnen bonusfiches zijn een kleine smet op het geheel.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15