Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Mijn eerste Doolhof
RavensburgerMijn eerste Doolhof

Vertaling beschikbaar.

Kobbert Max J.
2005
combinatie
renspel
verzamelen
2
4
vanaf 5 8j
15'
N
eenvoudig
20,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Door het invoegen van gangkaarten ontstaat telkens een nieuw doolhof waarin de spelers proberen schatten te verzamelen. Het ruimtelijk inzicht van de spelers wordt duidelijk op de proef gesteld.

Uitgebreid:

We zijn er bijna: tien jaar na de eerst in Duitsland en Frankrijk verschenen junior versie van de klassieker De betoverde doolhof is deze nu eindelijk ook bij ons te koop. Wie deze doos te pakken krijgt, krijgt een bijzonder leuk en spannend spel in handen waarbij het ruimtelijk inzicht op de proef wordt gesteld. Het speelbord heeft zowel in de breedte als in de lengte twee rijen kaarten minder dan zijn grotere broer. Hierdoor kennen jongere kinderen minder problemen met deze doolhof. De lay-out van het speelbord en de kaarten is wat veranderd. Nu domineren de kleuren paars en blauw i.p.v. geel en blauw. Ik heb de indruk dat de D-F-editie helderder is voor de doelgroep. De spoken zijn er wel vooruit op gegaan: heel mooie doorzichtige pionnen i.p.v. de kaartjes op een plastic voetje. Voor de rest blijft het spelprincipe gelijk. De doelfiches worden verdekt op tafel gelegd en eentje wordt omgedraaid. De speler aan beurt neemt het overtollige gangkaartje en schuift dit eerst ergens van opzij in de doolhof. Hierdoor veranderen de gangen in de doolhof. Vervolgens verplaatst de speler zijn figuur doorheen de gangen net zo ver als hij wil (en kan). Bereikt zijn spook de plaats die overeenkomt met die van de doelfiche dan scoort die speler die fiche en wordt er een volgende opengedraaid. Zo gaat het spel om beurt verder totdat alle doelfiches gevonden zijn. Wie nu de meeste van de fiches bezit, wint het spel. Deze eerste doolhof bekoort door zijn eenvoud. In vergelijking met het basisspel zijn er niet alleen twee rijen en twee kolommen minder kaartjes, maar is de keuze aan bochten en T-stukken duidelijk aangepast aan het doelpubliek. Voor jonge kinderen is het spannend te zien hoe de doolhof door n simpele verschuiving ingrijpend kan veranderen. Het ruimtelijk inzicht wordt hier heel goed ingeoefend.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15