Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Karotten-Klau (Wortelroof)
HabaKarotten-Klau (Wortelroof)

Vertaling beschikbaar.

Bals Pieter
2004
co÷peratief
dobbelsteen
verzamelen
1
6
kleuters
15'
N-F-D-E
eenvoudig
12,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

De kinderen proberen eerder dan de haas vier wortelen te oogsten. Als de haas echter als eerste vier wortelen kan pakken dan verliezen alle spelers.

Uitgebreid:

De kinderen proberen eerder dan de haas vier wortelen te oogsten. Als de haas echter als eerste vier wortelen kan pakken dan verliezen alle spelers. Het speelbord (in de doos) toont twee tuintjes waarin gaten geperforeerd werden om wortelen te steken. Een speciale dobbelsteen bepaalt de actie. Toont de dobbelsteen een wortel dan mag het kind aan de beurt een wortel in de lichtgroene moestuin steken. Er zijn slechts 7 wortelen beschikbaar. Gooit het kind een gieter dan mag het een wortel van de lichtgroene naar de donkergroene tuin verplaatsen. Als alle wortelen in het spel zijn, mag bij een wortel op de dobbelsteen een wortel uit de donkergroene tuin geoogst worden. En dit is het doel van het spel: probeer vier wortelen te oogsten. Toont de dobbelsteen ÚÚn of twee hazen, dan wordt de haas 1 of 2 velden verplaatst. Komt deze op vakjes waar wortelen zitten, dan pakt hij deze af. Als de haas als eerste vier wortelen te pakken krijgt, wint hij en verliezen alle spelers. Er is ook nog een tuinman. Als deze gedobbeld wordt mag de speler aan beurt kiezen. Ofwel mag hij een wortel planten of water geven, ofwel mag hij een wortel oogsten als alle wortelen reeds in het spel zijn. Het spel speelt niet zo vlot. Wortelen die geplant worden en door water te geven verplaatst worden, komt niet zo realistisch over. De kans dat de haas wint is veel te groot. Eerst moeten zeven wortelen in het spel gebracht worden, vervolgens verplaatst worden naar de andere tuin en tenslotte nog geoogst worden. Behoorlijk veel saai dobbelwerk. Ik had meer van dit co÷peratief spel verwacht.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15