Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Labyrinth: De Jacht op de Schat
RavensburgerLabyrinth: De Jacht op de Schat

Vertaling beschikbaar.

Baars Gunter
2005
deductie
vaardigheid
2
6
vanaf 5 8j
16' tot 45'
N-F
oplopend
13,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

De spelers zoeken allen op dezelfde doolhofkaart naar het juiste aantal te bereiken schatten. De vlugste speler wint maar maakt het zichzelf daardoor moeilijker. De winnaar verzamelt als eerste 5 doolhofkaarten.

Uitgebreid:

Alle spelers zitten rondom een zelfde opdrachtkaart. Deze toont een doolhof waarin schatkisten verborgen zitten. Om bij die schatkisten te kunnen komen, moeten de gangen verkend worden. Meestal kan je vanuit de ingang 2 4 schatkisten bereiken. Maar hier en daar zijn doorgangen versperd door doodskoppen en/of gekleurde sleutels. Daar kan je in het begin van het spel niet langs. De eerste speler die vijf doolhofkaarten verzamelt, wint het spel. Iedereen zit samen rond de stapel doolhofkaarten. De bovenste wordt zichtbaar en iedereen zoekt gelijktijdig hoeveel schatkisten kunnen bereikt worden. Doodskoppen versperren de gangen. Niemand mag schatkisten meetellen die zich achter een doodskop bevinden. Bij de start kan niemand voorbij de gekleurde sloten. De speler die als eerste denkt te weten hoeveel schatkisten bereikbaar zijn, klopt af en zegt hoeveel kisten in de gangen te vinden zijn. Deze speler draait de kaart om en controleert de oplossing die op de rugzijde gedrukt staat. Als hij gelijk heeft, eindigt deze ronde. De speler legt de gewonnen doolhofkaart voor zich neer. Indien hij echter geen gelijk had, legt hij de doolhof terug op tafel en de andere spelers krijgen nu de gelegenheid om verder te zoeken. Zodra een speler een tweede doolhof verzamelt, krijgt deze een groene sleutel. Dit betekent dat deze speler bij de volgende doolhofkaart voorbij het groene slot moet kijken. Dit betekent dat die speler wat meer tijd nodig heeft om die schatkisten mee te tellen die zich voorbij het groene slot bevinden. Verdient iemand een derde kaart krijgt deze er de rode sleutel bij. Bij een vierde kaart krijgt de speler de blauwe sleutel. De vijfde doolhofkaart bepaalt de winnaar. Wie dus wat voorsprong heeft in aantal gewonnen kaarten, wordt wat afgeremd omdat hij meer moet tellen. Dit spelsysteem brengt wat evenwicht in het spel. De doolhoven zijn heel mooi getekend, maar zijn iets te klein. Je moet immers met zes spelers rondom dezelfde doolhof zoeken naar de oplossing. De auteur van deze variant in de beroemde doolhofreeks is deze keer niet Max Kobbert maar Gunter Baars.

Meer info op de HONGS website (Historisch Overzicht Nederlandse Gezelschapsspellen):

info HONGS over Labyrinth: De Jacht op de Schat

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15