Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Hattrick
Amigo SpieleHattrick

Vertaling beschikbaar.

Palesch Klaus
1995
kaart
bluf
gokken
4
6
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
D
eenvoudig
10,00 EUR 
Duitsland 
 
Onderscheiding in 1995, Duitsland en USA, Mensa Game of the Year (High IQ), Deutscher Spiele Preis (nr 08), Beste Kartenspiel Fairplay (2-95)   
  
Recensie:
Klaus Palesch is blijkbaar de man van de verrassende kaartspellen. Twee jaar na ‘Sticheln’ heeft hij opnieuw een hit gescoord met dit - weeral uiterst eenvoudige - kaartspelletje. Dat ook binnen de beperkte mogelijkheden van een troefkaartspel nog leuke en spannende variaties mogelijk zijn, zal duidelijk blijken bij het doornemen en uitproberen van dit spel. 60 kaarten verdeeld over drie kleuren en met getalwaarden van 1 tot 20 vormen het basismateriaal. Afhankelijk van het spelersaantal (4 tot 6) krijgt elke speler meer of minder (15, 12 of 10) kaarten in zijn hand. Speciaal aan dit spel is enerzijds de mogelijkheid om in eenzelfde ronde twee aparte slagen te vormen en anderzijds het feit dat de laatste handkaart niet meer uitgespeeld moet worden. Deze eerste regel houdt in dat per ronde steeds slechts twee kleuren kunnen gespeeld worden. Nadat elke speler een kaart heeft uitgespeeld, worden de kaarten per kleur gesorteerd en moet (per kleur) de speler die de hoogste getalwaarde had gespeeld, ze nemen. Op deze manier wordt elke slag dus over één of twee spelers verdeeld. Kan of wil iemand echter geen van beide kleuren spelen, dan moet hij passen en een kaart van de derde kleur verdekt voor zich neerleggen. Alle verzamelde kaarten worden door de spelers voor zich open per kleur gesorteerd waardoor iedereen kan bijhouden wie waarin is geïnteresseerd. Of dit steeds een gelukkige zaak is, zal het spelverloop wel uitwijzen want uiteindelijk scoren alleen de kaarten van de dikste stapel pluspunten. Elke kaart van die stapel telt nl. als één punt. Voor elke andere kaart verliest een speler één punt. Verdekt liggende kaarten - als gevolg van het passen - tellen zelfs voor twee minpunten! Goed uitkijken en voortdurend afwegen welke kant je uit zult gaan zijn hier van groot belang. Te lang aarzelen om kleur te bekennen is meestal niet goed want zo verzamel je vaak te veel kaarten van twee of zelfs de drie kleuren. Gelukkig is er bij elke spelronde die gouden uitwijkmogelijkheid voor je slechtste kaart! Ook ‘Hattrick’ is een prima spel dat steeds weer voor het nodige spelplezier zal zorgen.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15