Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Pingu´n
Phalanx GamesPingu´n

Vertaling beschikbaar.Klik hier om naar eerste indruk te gaan.

Jakeliunas Alvydas & Cornett Gunther
2005
speel op een rij
tactiek
verzamelen
2
4
vanaf 9 Ó 12j
16' tot 45'
N
eenvoudig
23,00 EUR 
Nederland 
 
Onderscheiding in 2006, Duitsland, Empfehlungsliste 'Spiel des Jahres'   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

De spelers proberen zoveel mogelijk vissen te verzamelen door hun pingu´ns zo strategisch en tactisch mogelijk over het steeds kleiner wordende gebied met ijstegels te verplaatsen.

Uitgebreid:

Eenvoudig spelsysteem, pure tactiek en zo goed als geen geluksfactor: wat moet je als tactisch ingestelde speler nog meer wensen? Het speelvlak ziet er bij elke partij anders uit omdat het wordt opgebouwd met 60 zeshoekige tegels waarop telkens 1 tot 3 vissen getekend staan. Elke speler beschikt over een aantal pingu´ns en plaatst deze bij de start van het spel op een vrije tegel waarop slechts ÚÚn visje te zien is. Omdat pingu´ns steeds honger hebben, proberen ze naar die ijsschotsen te lopen waar veel vissen beschikbaar zijn. Wie aan de beurt komt verplaatst ÚÚn van zijn eigen pingu´ns in een rechte lijn naar een andere ijsschots. De tegel waarop je pingu´n vertrok, neem je van de tafel en weg en mag je bij je eigen voorraad plaatsen. Pingu´ns mogen niet over andere heen springen en kunnen vanzelfsprekend niet over lege plaatsen gaan. Wie geen enkele eigen pingu´n meer kan verplaatsen, neemt zijn pionnen weg (samen met de tegels waarop ze op dat ogenblik stonden). Het spel eindigt zodra de laatst overgebleven speler ook geen enkele verplaatsing meer kan maken. De spelers maken de som van hun gevangen aantal vissen. Wie de meeste vissen heeft, wint het spel. Dit eenvoudig en intu´tieve spel bekoort. Het materiaal ondersteunt in belangrijke mate dit gevoel. De tegels mogen niet te dicht bij elkaar liggen zodat iedereen makkelijk die tegel kan wegnemen waarop je pingu´n zijn beweging begonnen is. Het spel speelt het meest tactisch met twee spelers. Maar ook met drie of vier spelers zijn er nog genoeg keuzes te maken. Vanzelfsprekend verminderen de mogelijkheden wat met meerdere spelers. Pingu´n is eigenlijk een redelijk tactisch veroveringsspel maar het werd op een schitterende manier in een leuk thema geplaatst. Wie een uitdagend spel met heel eenvoudige spelregels wil spelen, moet niet verder zoeken. Pingu´n verscheen vroeger reeds onder de naam Pingvinas (Bambus Spieleverlag). Maar reeds kort na zijn verschijning op de beurs van Essen in 2003 was het reeds volledig uitverkocht. Twee jaar later bracht Phalanx dit juweeltje opnieuw uit.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15