Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Speed (D)
Adlung SpieleSpeed (D)

Vertaling beschikbaar.

Staupe Reinhard
1995
combinatie
kaart
vaardigheid
2
2
vanaf 5 8j
15'
N-F-D-E
heel simpel
7,00 EUR 
Duitsland 
 
Onderscheiding in 1996, Duitsland, Auswahlliste Spiel des Jahres, Deutscher Spiele Preis (nr 11), Beste Kartenspiel Fairplay (3-96)   
  
Recensie:
De 60 kaarten waarmee in dit misschien-wel-kortste-spelletje-ooit wordt gespeeld, zijn allemaal verschillend. Per kleur zijn er 10 kaarten waarbij het aantal getekende figuurtjes varieert van 1 tot 5. Bovendien zijn er 5 verschillende motiefjes aanwezig. Let op: niet alle mogelijke combinaties (kleur-vorm-aantal) komen voor! Alle kaarten worden grondig geschud en beide spelers leggen er 30 als verdekte stapel voor zich neer. Op hetzelfde moment draaien beide spelers hun bovenste kaart open en leggen die naast elkaar in het midden van de tafel. Dit zijn als het ware de eerste kaarten van de twee aflegstapels. Vanaf nu gaat het er razendsnel en hectisch aan toe: door elkaar en aan een hels tempo proberen beide spelers hun kaarten af te leggen. Ze mogen daarbij steeds maximaal 3 kaarten van hun stapel nemen, bekijken en in de hand houden. Bij het afleggen moet ofwel de kleur, ofwel de vorm, ofwel het aantal tekeningetjes overeenkomen met de kaart waarop afgelegd wordt. Wie als eerste al zijn kaarten op deze manier kan wegleggen is de winnaar. Op het doosje staat een tijdsduur vermeld van 3 tot 5 minuten. Dit is voor geoefende spelers een lachertje want zij doen dit nog veel sneller. Het wereldrecord van dit spel bedraagt - let goed op - 18 seconden! Dit komt overeen met een aflegtempo van zowaar 2 kaarten per seconde! Dit doosje doet het heel goed bij jongeren. Toch wagen ook veel volwassenen zich aan dit 'vluggertje'. Met dit spel zet je bovendien veel mensen letterlijk en figuurlijk voor schut want wie steeds zegt dat hij voor spelen te weinig tijd heeft, zal bij het zien van dit doosje snel een andere uitvlucht moeten bedenken... Wil je een even hectisch spel voor meer spelers dan bekijk je het best ook eens 'Ligretto'!

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15