Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Geometrie mit Winkelplättchen
Kallmeyer VerlagGeometrie mit Winkelplättchen

...Vertaling beschikbaar.

Besuden Heinrich
2005
educatief
vaardigheid
1
2
vanaf 5 à 8j
16' tot 45'
D
oplopend
18,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Op 64 verschillende steekkaarten worden met behulp van 27 gekleurde vlakke legtegels oefeningen gemaakt op vormen, legpatronen, oppervlakte, symmetrie, draaiingen, spiegelingen...

Uitgebreid:

Leerkrachten die op zoek zijn naar spelmateriaal om met vlakken te experimenteren, kunnen deze educatieve uitgave goed gebruiken. De doos bevat 3 sets van 9 doorzichtige triomino’s (vlakke figuren bestaande uit drie aan elkaar grenzende vierkanten, hier enkel de L-, T- en Z-stukken) in drie verschillende kleuren (rood, geel en blauw). Daarnaast voorziet de uitgever 64 steekkaarten met allerlei opdrachten. In de eerste serie (blauwe) opdrachten worden vlakke figuren opgevuld met 2, 3, 4 of meer triomino’s. De afbeeldingen zijn groot genoeg om de puzzelstukken effectief erop te plaatsen. Deze serie oefeningen is vooral bedoeld om de verschillende mogelijkheden van het puzzelen met deze figuren in te oefenen. De rode opdrachten leren om de oppervlakte van vlakke figuren te bereken en met elkaar te vergelijken. Wat gebeurt er b.v. met de oppervlakte als je de zijde van een figuur verdubbelt? De zijde van één vierkantje van een puzzelstuk is 1,5 cm. Bepaalde oefeningen gaan zo ver om de totale oppervlakte met die eenheid te berekenen (i.p.v. met aantal vierkantjes). Vanaf de paarse opdrachten worden nieuwe begrippen uit de meetkunde geïntroduceerd: draaisymmetrie, draaiingen, spiegelen en symmetrie. De gele opdrachtenreeks illustreert en oefent de volgende begrippen: assymmetrie, spiegelen over verschillende assen, assen zoeken bij gespiegelde figuren en dubbel spiegelen. Vanaf de groene en lichtblauwe opdrachten worden patronen, ornamenten, banden, T-, L- en Z-parketten en symmetrie bij deze patronen verduidelijkt. De opdrachten kunnen alleen of per twee aangepakt worden. Het enige jammere is dat alle teksten op de opdrachtkaarten in het Duits gedrukt staan. Een beetje hardop lezen, helpt in de meeste gevallen, maar meestal zullen je leerlingen je wel vragen om de teksten te vertalen. Deze doos is geen echt spel in de betekenis van gezelschapsspel, maar ze moet beslist haar plaats vinden in hoeken- en contractwerk (zowel in de derde gaard lager onderwijs als in de eerste graad secundair onderwijs).

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15