Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Piranha Pedro
Asmodée éditionsPiranha Pedro

Klik hier om naar eerste indruk te gaan.

Schliemann Jens-Peter
2006
renspel
gezellige sfeer
gokken
2
6
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
F
eenvoudig
23,00 EUR 
België 
 
Onderscheiding in 2005, Duitsland & Oostenrijk, Empfehlungsliste 'Spiel des Jahres', Essener Feder, Spiel der Spiele: Spiele für Familien   
  
Recensie:
Pedro bevindt zich op een eilandje en wil de omgeving verkennen. Dat is redelijk gevaarlijk omdat er 7 piranha’s in het water op de loer liggen. Elke speler beschikt over een set van 12 kaarten waarmee hij Pedro in één van de vier windrichtingen telkens 1 tot 3 vakjes kan verplaatsen en ontvangt vier tegels met een steen. De spelers kiezen gelijktijdig een verplaatsingskaart en leggen die verdekt op tafel. De startspeler draait als eerste zijn kaart om en verplaatst Pedro evenveel velden in de gekozen richting. Zolang Pedro op het grillige starteiland wandelt is er geen probleem. Moet Pedro echter zijn voetjes in het water zetten dan moet de speler het vereiste aantal steentegels plaatsen om te beletten dat Pedro’s voetjes nat worden. Het wordt echt een probleem als één van de volgende drie situaties zich voordoen: de speler heeft geen tegels meer, een geplaatste tegel raakt één van de vier eilanden aan de rand van het speelvlak of een geplaatste tegel raakt één van de rondzwemmende piranha’s. De speler die hiervoor verantwoordelijk was, neemt een piranha naar keuze. Als dit zijn tweede piranha is, eindigt het spel en winnen alle andere spelers. In het andere geval gaat het spel door. Alle spelers geven hun resterende steentegels af en krijgen er weer enkele als voorraad op basis van het aantal en de soort kaarten die ze nog over hebben op dat moment (voor elke kaart met 1 pijl krijgen ze één steentegel en voor elke twee kaarten met 2 pijlen ontvangen ze nog eens één steentegel). Het speelbord is variabel. Dat maakt deze versie veel leuker dan de vorige die op een vast speelbord werd gespeeld. De illustraties op de kaarten zijn vrij duidelijk en daardoor kan het spel heel vlug uitgelegd worden. De meeste spelers denken bij een eerste kennismaking dat dit spel moeilijk te controleren wordt. Dat valt behoorlijk mee. Het is merkwaardig om vast te stellen dat zelfs heel ervaren spelers, die eerder door het pure strategische spel bekoord worden, er toch in slagen om de voetjes lang droog te houden. Wie een beetje kan plannen en goed kan inschatten wat de medespelers van plan zijn, maakt een grote kans om het spel te winnen. Vanzelfsprekend moet je rekening houden met spelers die net anders plannen dan je normaal gezien mag verwachten.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15