Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Wiskenburcht: Optellen en aftrekken tot 20
Schubi (Mathelli)Wiskenburcht: Optellen en aftrekken tot 20

...Dit spel heeft een educatieve meerwaarde.Vertaling beschikbaar.

Kfner Gisela
2005
rekenen
educatief
2
4
vanaf 5 8j
15'
N-F-D-E
heel simpel
33,00 EUR 
Belgi 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Elke speler probeert zoveel mogelijk cijfers in het kasteel te gooien. Daarvoor mag de som van twee dobbelstenen naar eigen inzicht gesplitst worden. Een uitbreiding met 3 dobbelstenen is mogelijk.

Uitgebreid:

Wiskenburcht is een eenvoudig rekenspel waarbij duidelijk verschillende domeinen bewandeld kunnen worden. Het spel zit verpakt in een aantrekkelijk geheel. Veel speleigenschappen vertonen gelijkenissen met andere wiskundespellen zoals Trio en Shut the box. Maar bij dit spel kun je heel duidelijk afbakenen welke moeilijkheidsgraad je wil spelen. Een prachtige kartonnen burcht wordt in het midden van de speeldoos, dat dienst doet als speelbord, geplaatst. Elke speler krijgt de getalkaartjes van 0 tot 18 (in een eerste spelvariant tot 12) en moet die proberen zo vlug mogelijk kwijt te geraken in de burcht. Het smokkelen van de getallen gebeurt als volgt: er wordt met 2 of 3 dobbelstenen gegooid en de ogen van de dobbelstenen kunnen worden opgeteld, afgetrokken, vermenigvuldigd of gedeeld (naar gelang de spelvariant). Een speler gooit bijvoorbeeld 6, 3 en 4 dan kan die speler kiezen voor 14 (6x3-4) of voor getalkaart 5 (6+3-4) of voor 7 (6+4-3),... Bij het spelen met drie dobbelstenen zijn er tal van mogelijkheden zodat de spelers toch goed moeten nadenken welke bewerkingen ze het best kunnen toepassen. Na het gooien van de dobbelstenen en het berekenen van de som, het verschil, het product of het quotint wordt het respectievelijke kaartje in de burcht gegooid. Wie het eerst al zijn kaartjes in de burcht heeft gegooid, mag een vlag van zijn kleur in n van de vier torens stoppen. De eerste speler met twee vlaggen op de burcht, wint. Een kort en leuk tussendoortje waarbij de kinderen effectief aan het rekenen zijn. Het spelregelboekje biedt, heel speciaal voor leerkrachten, nog enkele didactische en therapeutische tips. Je kan het spel bestellen bij uitgeverij Baert NV, Essenestraat 16, B-1740 Ternat, tel 02 583 56 56 en fax 02-581 02 82.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15