Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Just 4 Fun
KosmosJust 4 Fun

Dit spel heeft een educatieve meerwaarde.Vertaling beschikbaar.Klik hier om naar eerste indruk te gaan.

Grunau Jürgen
2006
speel op een rij
tactiek
rekenen
2
4
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
D
eenvoudig
25,00 EUR 
Duitsland 
 
Onderscheiding in 2006, Duitsland, Nominiert für das 'Spiel des Jahres'   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Plaats als eerste vier stenen op een rij. Het vak waar je steen wordt geplaatst, wordt bepaald door de som van 1 tot 4 uitgespeelde cijferkaarten. Soms moet door meerderheid een vak veroverd worden.

Uitgebreid:

Wie een spel op de markt durft te brengen met deze titel, moet overtuigd zijn dat dit ook effectief een leuk spel wordt voor even tussendoor. Een groot speelbord is onderverdeeld in 6 rijen en 6 kolommen. In deze vakjes staan de getallen 1-36 door elkaar. In het midden van elk vakje zijn vier cirkeltjes getekend met daar middenin nog een extra vijfde cirkeltje. 55 grote en duidelijke speelkaarten bevatten de getallen 1-12 (vier keer) en 13-19. Elke speler krijgt bij de start van het spel vier dergelijke kaarten. Het doel is vrij eenvoudig: probeer als eerste vier eigen pionnen op een rij te krijgen. De plaats waar je een pion kan plaatsen wordt bepaald door de som van 1 tot 4 uitgespeelde handkaarten. Wie dus aan de beurt komt, bepaalt of hij 1-2-3 of 4 kaarten wil spelen. Op de som van deze uitgespeelde handkaarten plaatst de speler een eigen pion. Daarna vult de speler zijn handkaarten terug aan tot 4 stuks. Even later kan een andere speler ook een som uitspelen waar reeds een andere pion staat. Geen probleem: deze speler plaatst er ook zijn pion. Helaas behoort daardoor dergelijk veld tot geen enkele speler meer. Wil een speler toch dat veld bezitten, dan moet hij er nog eens een pion plaatsen (de pionnen kunnen goed op elkaar gestapeld worden). De andere spelers moeten nu echter goed dat veld in de gaten houden. Want zodra een speler een meerderheid heeft met twee pionnen t.o.v. de anderen, behoort dat veld definitief tot hem. Niemand kan daar dan nog eens pion plaatsen. Zodra een speler vier velden op een rij bezit (zowel horizontaal of verticaal als diagonaal), wint deze het spel. Een spelpartij duurt niet lang (gemiddeld 10'). De herspeelbaarheidsfactor is zeer groot. Elke testgroep wou dit spel meteen nog eens spelen. De tactische elementen zijn verrassend groot. Zo kan je je eerste sommen verspreiden over het speelbord. Maar daardoor geef je tegenspelers de kans om er een hogere toren te bouwen waardoor je dat veld kwijt bent. Je kan meteen in twee opeenvolgende beurten twee pionnen op hetzelfde vak plaatsen waardoor niemand nog dat veld kan gebruiken. Met vier uit te spelen kaarten heb je heel veel mogelijkheden om sommen te gebruiken. De kansfactor overweegt hierdoor niet. Je bent dus niet helemaal afhankelijk van goede kaarten op het goede moment. Just 4 Fun doet zijn titel alle eer aan. Veelspelers zullen dit spel graag eens uitproberen, maar het grote doelpubliek zal waarschijnlijk het gezin zijn. Een leuke aanbeveling.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15