Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Coloretto
999 GamesColoretto

Vertaling beschikbaar.

Schacht Michael
2005
kaart
tactiek
verzamelen
3
5
vanaf 9 à 12j
16' tot 45'
N
heel simpel
10,00 EUR 
Nederland 
 
Onderscheiding in 2003, Duitsland, Auswahlliste Spiel des Jahres, Beste Kartenspiel Fairplay (01), Deutscher Spiele Preis (nr 09)   
  
Recensie:
Coloretto, hoe kan het ook anders, is een kaartspel waarbij kleuren heel belangrijk zijn. De kaarten zijn misschien niet zo heel mooi getekend, maar Coloretto is één van die kaartspellen die niet mogen ontbreken in je thuis speel-o-theek. 63 kaarten tonen 7 verschillende kleuren (van elke kleur 9). Deze stapel wordt goed gemengd nadat elke speler één kaart ontving zodat iedereen reeds een verschillend startkleur voor zich op tafel liggen heeft. Daarna worden groepenkaarten op tafel geplaatst. Deze vormen de te vormen reeksen. Er liggen er evenveel als het aantal deelnemers. Per reeks mogen tijdens het spel maximaal drie kleurkaarten bijgeplaatst worden. Dat mogen kaarten van eenzelfde kleur zijn maar evengoed kaarten van verschillende kleuren. Jokers passen hier ook bij. De speler aan beurt heeft twee mogelijkheden: Ofwel neemt hij de bovenste kaart van de voorraadstapel, bekijkt deze en legt deze bij één van de nog niet gevulde reeksen aan. Ofwel neemt hij alle kaarten (1-2-3) die reeds bij een reeks op tafel liggen. In dit geval sorteert hij de kaarten per kleur voor zich neer zodat iedereen goed ziet wie welke kleuren verzamelt en hoeveel kaarten per kleur reeds bij een speler liggen. Een ronde eindigt als alle beschikbare reeksen gepakt zijn. Want een speler die een reeks genomen heeft, neemt niet meer verder deel aan de ronde. Een nieuwe ronde wordt opgestart. Als de voorraadstapel bijna leeg is, eindigt het spel. Nu tellen de spelers de waarde van hun verzamelde kleuren. Hoe meer kaarten van eenzelfde kleur, hoe hoger de score voor dat kleur. De eventueel verzamelde jokers mogen op dit moment bij een kleur naar keuze gelegd worden om de score voor dat kleur te verhogen. Maar, en nu komt het: slechts drie kleuren per speler scoren positief! Elke andere kleur die de speler bezit, scoort negatief. Deze eindscore wordt opgeschreven en er worden 4 partijen gespeeld om de uiteindelijke winnaar te bepalen. Het feit dat slechts drie kleuren positief scoren, maakt dit spel tot een heel bijzonder en leuk kaartspel. Als je aan de beurt komt, moet je steeds goed afwegen of er toch misschien al een reeks op tafel ligt die prima bij jouw collectie past. Of neem je toch het risico om bij een bepaalde reeks nog een kleurtje bij te leggen in de hoop straks die reeks te kunnen nemen? Maar welke kleuren zijn mijn medespelers aan het verzamelen? Kan ik misschien hier een kleur bijplaatsen die voor die speler helemaal niet aantrekkelijk is omdat hij daardoor te veel verschillende kleuren in bezit zal krijgen? Wie graag spellen met veel keuzemogelijkheden speelt, zal Coloretto waarschijnlijk steeds mee op reis hebben.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15