Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Rechen-Kapitän
RavensburgerRechen-KapitänKnizia Reiner
2006
educatief
rekenen
dobbelsteen
1
4
vanaf 5 à 8j
16' tot 45'
D
eenvoudig
8,00 EUR 
Duitsland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

In dit spel wordt gerekend tot 20 met een visuele ondersteuning in het thema van laden en lossen. Containers worden verzameld en gestapeld in een genummerde loods. Dit komt overeen met de som op de containers.

Uitgebreid:

Reiner Knizia is een naam die in de spellenwereld steeds terugkeert. Vooral bij het creëren van wiskundige spellen is deze auteur een ‘crack’. Met dit doosje is hij er in geslaagd een rekenspel te creëren waarbij getallen en bewerkingen tot 20 ingeoefend worden en waar tevens logisch moet worden nagedacht. Het aantrekkelijke thema waarbij schepen moeten geladen en gelost worden zal vele kinderen aanspreken. Het materiaal bestaat dan ook uit 12 schepen, 6 opslagruimten en 75 containers. Schepen worden geladen met containers bananen, speelgoed en hout. De laadruimtes van de schepen zijn verschillend in grootte: zo kan bijvoorbeeld schip nr. 6 enkel gevuld worden met twee containers nummer 3, of met één container nummer 4 en één nummer 2. Ook de containers zijn aangepast zodat de schepen telkens passend gevuld kunnen worden. Wanneer de som van de containers gelijk is aan het nummer van het schip, dan is dit schip volgeladen en is er automatisch geen plaats meer voor andere containers. In een eerste spel worden drie schepen open gelegd. De spelers trekken om de beurt een container en plaatsen deze in één van de openliggende schepen rekening houdend dat in één schip slechts één soort goederen mag geladen worden. Wie een laatste container in een schip kan laden, mag dit schip toe-eigenen. Van zodra alle schepen geladen zijn, eindigt het spel. Wie de meeste schepen in zijn haven kan loodsen, wint het spel. In een tweede variant maken de spelers gebruik van een bijzondere dobbelsteen die de actie bepaalt van de speler. Bij een derde variant, “Kisten stapelen voor profs”, mogen verschillende goederen in één schip vervoerd worden en eenmaal het schip volgeladen is, wordt het gelost in een persoonlijke opslagruimte. Daar worden ze opnieuw geordend per soort. Van zodra een speler zijn opslagruimte volledig heeft gevuld, wordt het spel beëindigd. De eerste speler die dit kan vervolmaken, wint het spel. Dit spel speelt heel vlot en kinderen leren kleine berekeningen maken steunend op de grootte van de containers en schepen. Ons inziens is de derde spelvariant het leukst omdat alle attributen gebruikt worden en je als speler een duidelijk beeld krijgt van de scheepsactiviteiten in een haven. Dit spel hoort eigenlijk thuis in elke lagere school maar kan gerust ook in gezinsverband gespeeld worden, vooral met kinderen tot 8 jaar. Het gebruik van de dobbelsteen met de speciale acties, is een heel leuk element in dit spel.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15