Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Tay
GoliathTay

Vertaling beschikbaar.Klik hier om naar eerste indruk te gaan.

Neuwahl Niek
2006
speel op een rij
tactiek
strategie
2
4
vanaf 5 8j
16' tot 45'
N-F-D-E
eenvoudig
33,00 EUR 
Nederland 
 
Onderscheiding in 1999, Duitsland, Auswahlliste Spiel des Jahres   
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Spelers proberen - twee tegen twee - speelstukken zo te plaatsen dat er zoveel mogelijk verbindingen ontstaan aan hun twee zijden op het speelbord.

Uitgebreid:

Ta Y is de naam van een held uit de Chinese sagen. Hij redde het Middelste Koninkrijk van een vloedgolf door heel veel rivieren en zijrivieren af te leiden naar de open zee. Niek Neuwahl gebruikte dit thema om een schitterend spel te realiseren. Dit spel werd eerder al uitgegeven bij Kosmos en krijgt nu een nieuw kleedje. Jammer dat de mooie Chinese draken van het speelbord verdwenen zijn. De bouwstenen waarop vroeger kanalen stonden (dubbele lijnen) zijn nu vervangen door bouwstenen met enkelvoudige lijnen (rivieren). Het doel blijft hetzelfde: je probeert een systeem van waterwegen aan te leggen van de ene zijde van het spelbord naar de overzijde, met zoveel mogelijk uitmondingen aan beide kanten. Alle stenen worden in de buidel gestopt en elke speler trekt er om de beurt n steen uit. De 112 stenen van het vroegere spel zijn gereduceerd tot 84. Op elke steen is in witte lijnen een stukje waterweg met vertakkingen afgebeeld. Elke steen heeft drie uitmondingen. Dit spel speelt het best met twee spelers waarbij de eerste speler speelt van noord naar zuid en de andere van west naar oost. De startspeler begint. Hij neemt een eerste steen uit het zakje. De allereerste steen van de startspeler moet zo geplaatst worden zodat het speciaal aangeduide middenveld van het speelbord met een willekeurig deel van deze steen wordt bedekt. Elke volgende steen op het speelbord moet zodanig worden gelegd dat hij aan de volgende voorwaarden voldoet: geen enkele steen mag zodanig worden gelegd dat een lege zijde aan een monding grenst. De rand van het speelbord (de kust) mag niet worden overschreden. Verder heeft elke speler de vrije keuze waar hij zijn steen neerlegt en aan welke rivier hij verder bouwt. Het spel eindigt als alle stenen op zijn of als een speler zijn getrokken steen niet meer kan aanleggen. Aan het einde van het spel wordt de score berekend: tel het aantal uitmondingen dat aan n kant volledig aansluit op de buitenrand en vermenigvuldig dit met het aantal uitmondingen aan de overzijde van het speelbord. Het is dus heel belangrijk dat je aan beide bordranden veel uitmondingen hebt. Een heel leuk detail is dat er aan elke zijde een viertal plaatsen zijn aangeduid waar je dubbel kan scoren. De variant met drie spelers is zeker het proberen waard: daar wordt de derde speler aangeduid als saboteur. Toch speelt dit spel het vlotst met twee of vier spelers, net als die andere topper, Blokus. Dit is echt een schitterend spel binnen het genre van verbindingsspellen. Ta Y behoort tot n van de grootste successen van Niek Neuwahl.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15