Vlaams Spellenarchief
             
   
Welkom bij de grootste Nederlandstalige database met recensies over bord- en gezelschapsspellen uit binnen- en buitenland.

Het Vier Seizoenen Spel
Stichting Natuurlijk GenietenHet Vier Seizoenen Spelonbekend
...
renspel
gezellige sfeer
coöperatief
2
8
vanaf 5 à 8j
16' tot 45'
N
eenvoudig
... 
Nederland 
 
  
Recensie:
Korte omschrijving:

Een vragenspel om herinneringen op te roepen die gelinkt zijn aan de 4 seizoenen. Dit spel is speciaal ontwikkeld voor senioren in rust- en verzorgingstehuizen.

Uitgebreid:

Het grote speelbord (eigenlijk een mooi bedrukt tafelkleed) toont een ovaalvormig parcours met grote duidelijk gekleurde vakken. Elke speler plaatst een heel bijzondere pion (wortel, kaas, kiwi ...) op een vak naar keuze. Wie al dobbelend terug op zijn startvak komt beëindigt of wint het spel. Inderdaad, het aspect winnen is hier niet zo belangrijk. Waar het om gaat is dat alle spelers (deelnemers) een leuke namiddag doorbrengen met het beantwoorden van vragen over situaties tijdens de vier seizoenen tientallen jaren geleden. Het kleur van het vakje waar je pion eindigt, bepaalt over welk seizoen herinneringen opgehaald worden. Enkele voorbeelden: .: HERFST Wat betekent voor u de ‘R’ in de maand? Wanneer gaan de hyacinten op glas? Weet u een plekje waar paddestoelen groeiden? Welke appels gebruikt u voor appeltaart of appelmoes? .: WINTER Wat at u het liefst in de winter? Hoe hield u vroeger het huis warm? Waarmee hield u zich warm in bed? Had u vroeger een kerstboom en wat hing er allemaal in? .: LENTE Wanneer kunnen de zomerplanten naar buiten? Wat deed u om vliegen uit het huis te houden? Wat deed u met uw winterkleding? .: ZOMER Waaraan merk je dat er ander weer op komst is? Welke middeltjes had u tegen de prikken van brandnetels? Wat bedoelt men met een tweede oogst? Het is niet echt de bedoeling dat er op elk van deze vragen een ‘correct’ antwoord gegeven wordt (zoals in een quiz). Wel dat er door de antwoorden die gegeven worden herinneringen uitgewisseld worden over welbepaalde situaties vroeger. Vanzelfsprekend kunnen aan dit gesprek ook kinderen en kleinkinderen participeren. Hoe meer verschillend volk rond tafel, hoe beter. De uitgever voorziet per seizoen nog enkele andere soorten opdrachten en een pakje blanco kaarten om zelf vragen te verzinnen. Het spel kan rechtstreeks besteld worden via www.natuurlijkgenieten.nl.

Legende:

(uitleg van de symbolen die onder de spelfoto kunnen verschijnen)


beoordeling als gezinsspel: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
educatieve beoordeling: van 1 tot 4 (van heel zwak tot uitstekend)
dit spel heeft een duidelijke educatieve meerwaarde
  spelregels beschikbaar in pdf-formaat
punten eerste indruk, na één keer het spel gespeeld te hebben
       
     
L10 Web Stats Reporter 3.15